Lehet Schmitt Pálból még köztársasági elnök is

2010.06.04. 14:50
Az már hosszabb ideje biztos, hogy Sólyom László államfői mandátumát nem akarja meghosszabbítani újabb öt évvel a Fidesz. Az utód személyéről még nincs végleges döntés, de a legvalószínűbb változat az, hogy a házelnöki székbe ültetetett Schmitt Pálnak hamarosan újabb feladattal kell majd megbirkóznia. Ha Orbán Viktor őt küldi a Sándor-palotába, akkor az Országgyűlésben Kövér László veszi át a stafétát.
smp

Az Index információi szerint a Fideszben továbbra is egy hónapok óta ismert forgatókönyvet tartanak érvényesnek a nyáron esedékes köztársaságielnök-választás levezénylésre.

A jelek szerint a kormánypárt vezetését nem hatotta meg a Sólyom László újraválasztásáért indított mozgalom, amely Pokorni Zoltán televíziós nyilatkozata után indult be. A Fidesz alelnöke röviddel a választások második fordulója után fejtette ki meggyőződését, hogy az új ciklusban már nem Sólyom le az államfő. A Fidesz-vezérkar azóta kerüli az ilyen egyértelmű megfogalmazásokat, a Sólyom for President mozgalomhoz viszont 4600-an csatlakoztak.

A Sólyom nélküli forgatókönyv szerint Schmitt Pál lesz az új jelölt. Schmitt a brüsszeli képviselőséget és EU-s parlamenti tisztségét feladva Orbán hívó szavára jött haza tavasszal, amikor megkapta az országgyűlés elnöke címet. De megválasztása előtt, már áprilisban elterjedt, hogy a Fidesz elnöke valójában a legmagasabb közjogi máltóság betöltésére szemelte ki, és a parlament csak rövid kitérő lesz számára.

A meglepő terv már a várható szereposztásról szóló találgatások időszakában is zavarokat okozott. Schmitt a köztársasági elnökségre vonatkozó újságírói kérdésre árulta el, hogy a parlament elnöki tisztére készül, pedig akkor még Kövér Lászlóval is a házelnökség esélyese volt.

Úgy tudjuk, a kormánypártban továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy Orbán Schmitt továbbléptetése mellett dönt, és akkor a parlamenti elnöki posztot valóban Kövér Lászlónak adja majd.

Nem került le a napirendről – bár sokkal kisebb esély adnak neki – az a verzió sem, hogy az állam közjogi berendezkedésének újragondolása során hozzányúlnának a köztársasági elnök jogköreihez is. Forrásaink szerint, ha ez megtörténik, akkor a módosítások elfogadásáig üresen maradna az államfő széke. A köztársasági elnök ideiglenes helyettesítése viszont parlamenti elnöki jogköre alapján ebben az esetben is, Schmitt Pálra háramlana.

A jelölésről a végső szót természetesen Orbán Viktor fogja kimondani, és azt a Fideszben sem hiszik, hogy elkapkodná a döntése kinyilatkoztatását.