Menesztették az NFÜ elnökét

2010.06.04. 16:22
A nemzeti fejlesztési miniszternek nem tetszettek a felsővezetőkkel nemrég kötött, nagy összegű végkielégítésekről szóló megállapodások, ezért csütörtöki hatállyal menesztette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjét. Vági Márton utóda Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2010. június 3-ai, csütörtöki hatállyal visszavonta Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökének vezetői megbízatását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken. A szaktárca tájékoztatása szerint Fellegi Tamás miniszter az ügynökségnél a közelmúltban kialakult aggályos gyakorlat miatt döntött Vági Márton azonnali leváltása mellett.

Az ügynökség az elmúlt hetek során kulcspozíciókban lévő felsővezetőkkel kötött megállapodásokat a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésről, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát.

A felügyeleti jogokat ellátó miniszter szerint a volt elnök eljárása súlyosan sérti a kiemelkedő állami költségvetési források elosztását felügyelő szervezetnél történő felelős gazdálkodás elvét, és veszélyezteti a működés biztonságát. Az elnöki megbízatás visszavonásának részletes indokait a törvény által előírt határidőn belül, az ügynökségben megkezdett átadás-átvétel végleges lezárulását, illetve a részletes szakmai vizsgálatokat követően hozza nyilvánosságra az NFM.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új elnöke az 51 éves Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke lett, aki széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a vagyon- és forráskezelés területén.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  közleményében hangsúlyozza: az új elnök által vezetett ügynökség garantálja a sikeres pályázatokon elnyert források határidőn belüli kifizetését. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító, és a hazai fejlesztéspolitika stratégiai irányvonalait meghatározó minisztérium célja, hogy az új kormányprogramnak megfelelően megerősítse és biztosítsa az uniós források ellenőrzésének biztonságát és a szervezet folyamatos működését.

Az NFM rámutat: első számú prioritás, hogy hatékony, felhasználóbarát és emberközeli támogatási rendszerrel gyorsan és egyszerűen juttassa el az uniós forrásokat a magyar kis- és középvállalkozásokhoz. Ennek érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid távú célja, hogy szisztematikusan felülvizsgálja az eddigi forráselosztási gyakorlatot, és megszüntesse a pályázati rendszer széttagoltságát.

Az NFM az uniós források felhasználását nehezítő bürokrácia és a túlzott adminisztrációs akadályok leépítését, valamint az alacsony lehívási arány és a támogatások felhasználására biztosított idő növelését is kiemelt prioritásként kezeli - teszi hozzá a közlemény.

A szaktárca ismerteti az új elnök szakmai múltját. Eszerint Petykó Zoltán közgazdász végzettségű, dolgozott a Ravill Kereskedelmi Rt.-nél controlling igazgató, illetve vezérigazgató beosztásban. Betöltötte korábban az Első Délkelet-Európai Gyógyszer Rt. vezérigazgató-helyettesi, a Phylaxia Rt. vezérigazgató-helyettesi, a Bábolna Rt. igazgatói, a Hungexpo Rt. elnök és vezérigazgatói, a Bábolna Rt. elnöki, a Profond Rt. vezérigazgatói, a Mezort Rt. vezérigazgató-helyettesi, az Europtimus Rt. vezérigazgatói, a Közgép Zrt., felügyelőbizottsági elnöki posztját.

Volt a Kiállítás és Vásárszervezők Országos Szövetsége elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Jelenleg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Stratégiai Fejlesztő Központ alapítvány elnöke.