2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Minden idők harmadik-negyedik legnagyobb tiszai árhullámát várják Szolnoknál

2010.06.06. 12:27
A jövő héten a Tisza középső szakaszán felgyorsul az áradás napi üteme, és Szolnoknál a hónap közepére a mindenkori harmadik-negyedik legmagasabb tetőzést várják - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján.

A vízállás vasárnap reggel a Közép-Tiszán Kisköre-alsónál 884, Szolnoknál 883 centiméter volt, mindkét mérőhelyen több mint 80 centiméterrel haladta meg a harmadfokú készültséghez rendelt szintet.

A vásárosnaményi tetőzésből következtetve Szolnoknál június 14-én vagy 15-én 940 és 980 centiméter közötti vízállással számolnak. Ezt az előrejelzést a tokaji tetőzés után tovább pontosítják. Eddig a Tisza rekord vízállása 1041 centiméter volt 2000 áprilisában.

A Zagyván a reggeli mérések apadást mutatnak, bár Jászteleknél még mindig jóval 5 méter felett van a vízszint. A kormány pénteken 21 órától veszélyhelyzetet hirdetett Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területére.

Elbontották a Tisza Bivaly-tói régi  gátat a folyó árterén épült új fővédvonal hatékonyabb működése érdekében
Elbontották a Tisza Bivaly-tói régi gátat a folyó árterén épült új fővédvonal hatékonyabb működése érdekében

Az igazgatóság összes, 630 kilométeres árvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Ebből rendkívüli készültséget 100 kilométeren, a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon tartanak fenn.

A Zagyva mentén több helyen nyomópadka-építés és bordás megtámasztás folyik, a zagyvarékasi hídnál nyúlgátat építenek, míg Szolnok belterületén a Zagyva bal parti támfalát megerősítették. A Tiszán a régi Bivaly-tói töltést megbontják 400 méteren, hogy az árhullám levezetését meggyorsítsák, a beavatkozástól Szolnok térségében árapasztó hatást várnak.

Megkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre Lakitelek és Tiszakécske területén is. Az elmúlt 24 órában 1200-nál többen védekeztek a gátakon, több mint 140 ezer homokzsákot használtak fel, az idáig beépített homok mennyisége meghaladja a 3100 köbmétert. A töltések mentén fakadóvíz 133 kilométer hosszon jelentkezik, csurgást 107 helyen észleltek.