A külügy bekérette a szlovák nagykövetet

2010.06.10. 14:33 Módosítva: 2010.06.10. 20:07
Bár Pozsony szerint csak a szokásos párbeszéd keretében járt a Külügyminisztériumban budapesti nagykövetük, Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette, hogy bekérették Peter Weisst a minisztériumba. A nagykövetnél visszautasították a szlovák kormány szerdai nyilatkozatában foglalt vádakat, miszerint a magyar kormánynak és az Országgyűlésnek revizionista törekvései lennének.

A Külügyminisztériumba kérették Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét, tájékoztatott Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője. Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák kormány június 9-én olyan nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben revizionista törekvésekkel vádolta meg a magyar kormányt és az Országgyűlést.

Pozsony csütörtök este tagadta, hogy Peter Weisst bekérették a magyar külügyminisztériumba, szerintük félreértésről van szó. Bár Peter Weiss valóban járt a magyar külügyminisztériumban, de "a nagykövetek és a vendéglátó ország minisztériuma közötti szokásos párbeszéd keretében" - mondta Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője a TASR hírügynökségnek.

Nagy Anna kormányszóvivő ugyanakkor az Indexnek határozottan megerősítette, hogy bekérették a minisztériumba a szlovák nagykövetet.

A minisztérium közleménye szerint a magyar fél visszautasította a szlovák kormányhatározatban foglalt vádat, átadta a Szlovákia által kifogásolt Nemzeti Összetartozás törvényének angol fordítását, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem a törvény szövegében, sem szellemében nincs szó területi revízióról. A jogszabály ezzel szemben a szuverén államok közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről szól, ezt a magyar kormány Szlovákiától is elvárja.

A szlovák kormány által a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozat szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. Ezzel a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.