Ismét árad a Duna

2010.06.21. 15:00 Módosítva: 2010.06.21. 20:34
A heves esőzések miatt több megyében is a települések utcáin áll a víz, Tolna megyében a legsúlyosabb a helyzet, Baján egyórás felhőszakadás öntött el egy egész városrészt. Az ország déli és keleti területeire is narancssárga riasztás van érvényben, újabb esőzés várható országszerte.

Narancssárga riasztás van érvényben a Dél-Dunántúlon, az Észak-, és a Dél-Alföldön, itt heves zivatarok, viharos szél és akár jégeső is kialakulhat. Hétfő délutánra számos településen alakult ki kritikus helyzet a heves esőzések miatt, és a Kisalföld kivételével országszerte 10 mm-t meghaladó csapadék várható éjfélig. Helyenként akár 50-60 mm is hullhat, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat sajtóügyeletesétől.

Kedden már csak délen és keleten lehet komolyabb esőzés, máshol csak futó záporokra kell számítani. Szerdától, csütörtöktől pedig már naposabb idő érkezik.

Kedden reggel hat órától elsőfokú készültséget rendelnek el a Dunán Nagybajcs térségében, a Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakaszon. Komárom és Esztergom térségében várhatóan a készültségi szintet nem éri majd el a tetőzés. Győrben azonban ismét elöntheti a víz a rakpartot és a Duna visszaduzzasztó hatása miatt ebben a térségben a Rábán és Répcén is emelkedik majd a vízszint. Győrben a folyó visszaduzzasztó hatása miatt is ismét víz alá kerülhet a rakpart - tudatta közleményben az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Szakály-Hőgyész és Kurd között elmosta a víz a vasúti töltést, csaknem 40 méter hosszúságban. Hogy az utasokat biztonságosan el tudják szállítani, a Budapestről Pécsre, illetve Pécsről Budapestre közlekedő InterCity és nemzetközi vonatok utasait Sárbogárd és Dombóvár között vonatpótló autóbuszok szállítják.

Elöntött utcák Tolna megyében is

Áradó patakok, elöntött utcák és vízátfolyások - ez az eredménye az elmúlt 24 óra hatalmas esőzéseinek Tolna megyében. Kakasd központjában 40 centiméteres víz áll, emiatt a Kossuth utcába háromezer homokzsákot szállítottak. A településen a Rák patak áradt meg, ezért itt vízátfolyásokra kell számítani.

Ingyen használhatták az autósok az M6-os autópályát Tolna és Bátaszék között a 6-os út lezárásának ideje alatt. A 6-os utat vízátfolyások miatt zárták le hétfő délután Szekszárd és Bonyhád között, az útszakaszt Szálka és Zomba felé sem lehetett megkerülni. Este fél nyolc körül megint járhatóvá tették az utat.

Csikóstőttősön ismét védekezésre van szükség, ide hatezer homokzsákot visznek, hogy megvédjék a falut. A Hábi csatornán folyamatosan emelkedik a vízszint, jelenleg két méteren áll, és az utóbbi egy órában 20 centimétert emelkedett.

Kisdorogon a nagy mennyiségű csapadék miatt körülbelül egyméteres víz folyik át a főutcán, így ott most egyáltalán nem lehet közlekedni. Bonyhád-Majos egyik utcájánál pedig kiöntött a patak, emiatt a közeli házakba befolyik a víz. A Majos-Aparhanti útszakasz a 40 centiméteres vízátfolyás miatt egyáltalán nem járható.

Nagymányokon elöntötte víz a Kossuth utcát, a Völgység patak áradása miatt így itt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el délután 1 órától. Közben Závodon, a Fő utcán körülbelül 250 méteren öntött ki a patak, emiatt hét házat is elárasztott a víz. Döbröközön, a Külső utcában egy ház egyik oldala kidőlt, a víz pedig folyik be az épületbe. Emellett a mázai vasúti átjáró is járhatatlan.

Baján állt a víz

Óriási felhőszakadás érte el Baját hétfőn délben, a vihar csak egy óráig tartott, de az utcákon így is több helyen derékig ért a víz. Egy mélyebben fekvő városrészt is elöntött a víz, itt vályogházak vannak, a tűzoltók először ezt a területet próbálják mentesíteni.

A víz elöntötte a közösségi ház nagytermét, befolyt egy iskola
pincéjébe, több üzletet és házat is elöntött, víz alá került egy
szupermarket is.

A felhőszakadás után rövid idő alatt több 50-100 bejelentést kaptak a bajai tűzoltók. A városi tűzoltók segítségére három környékbeli településről - Kalocsáról, Szekszárdról, Kiskunhalasról - érkeztek még tűzoltó egységek.

Veszélyben az ifjúsági centrum, diákokat mentettek

Kiöntött a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum területén átfolyó Csorsza-patak, a víz elárasztotta a strandot, valamint az egyik éttermet és pizzériát. A nyaralóházak egyelőre nincsenek veszélyben. Az üdülőcentrumban jelenleg 2500 gyermek és tizenéves fiatal nyaral. Legalább százan dolgoznak a gát erősítésén, Sztanke Zoltán, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese, hangsúlyozta: úgy tűnik, sikerül a víznek "útját állni".

Nyolcvan diákot kellett kimenteni a Szekszárd melletti sötétvölgyi gyermektáborból, amelyet az esőzés után elöntött a víz. A tábor faházait körülvette a víz, a gyerekeket tűzoltók, kommandósok mentették ki az elárasztott területről. A házak körül olyan magasan állt a víz, hogy azokat csak tűzoltóautóval lehetett megközelíteni.

Több házat veszélyeztet az ár Baranyában

Több baranyai településen lakóházakat veszélyeztet az áradás, miután a folyamatos esőzés miatt megemelkedtek a közeli patakok, vízfolyások vízszintjei. A közlés szerint Bikalon hat házat veszélyeztet az áradás, de már Mázán és Mekényesen is megkezdték a védekezést. Palotabozsokon a Véméndi-vízfolyás lépett ki medréből, s a víz a fél falut elöntötte. Mohács belvárosában is szinte folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók.

A vonatpótló elől is elmosta az utat a víz

Több vonalon kell késésekre számítani a vasúti közlekedésben. Szécsény és Nógrádszakál között az eső több helyen elmosta a vasúti pályát, ezért vonatpótló buszok közlekednek. Ipolytarnóc felé viszont már pótlóbuszok sem tudnak menni, mert az esőzés a közutat is megrongálta. Csajág és Balatonkenese között a löszfal állapota miatt nem tudnak közlekedni a vonatok. Továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat Karád és Mernye, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, valamint Nógrádkövesd és Balassagyarmat között.

Járhatatlan utak Nógrádban

Sár- és iszapfolyás miatt lezárták az utat Cserháthaláp és Terény között is, ezzel már hét olyan szakasz van Nógrád megyében, ahol a vihar következményeként nem lehet közlekedni. Nem járható a Szarvasgede és Jobbágyi, a Nógrádszakál és Litke közötti út, valamint a Szécsény és Pösténypuszta közötti bekötőút. Nem lehet közlekedni Szarvasgede és Csécse között, és a Csécsét a 21. számú főúttal összekötő szakaszon sem.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint továbbra is félpályás útlezárás van érvényben Hasznos és Mátrakeresztes között, ahol beszakadt az útburkolat. Vízátfolyások miatt teljes szélességében lezárták a 6-os utat Bonyhád és a siófoki elágazó között.

Sátoraljaújhely belterületén a 37-es számú főutat zárták le belvíz miatt délután fél négykor. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Pálháza és Kishuta közötti bekötő út egy szakaszát is lezárták vízátfolyás miatt.

Teljesen lezárták a Felsőtold és Hollókő közötti bekötőutat, miután beszakadt az útpálya és megcsúszott a rézsű. A közútkezelő hétfőn ezzel együtt már hét utat zárt le Nógrád megyében a vasárnap éjszakai vihar nyomán keletkezett vízátfolyások, iszapfolyás és az út beszakadása miatt.

Elsőfokú készültség a Dunán Nagybajcsnál

Kedden reggel hat órától ismét elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dunán Nagybajcsnál. A Rába és a Répce szintje Győr környékén emelkedhet meg, ahol az áradó Duna visszaduzzasztja a két folyót. Komáromnál és Esztergomnál várhatóan a készültségi szint alatt marad a tetőzés.

Heves esőzés a Tisza vízgyűjtőin

A Tisza vízgyűjtőin vasárnap mindenhol hullott csapadék, egyes zivatargócokban 40-60 milliméter eső esett, ezért a folyók külföldi szakaszain kisebb mértékben emelkedtek a vízszintek. A Tisza árhulláma Szeged térségében tetőzik, a folyó Tiszafüred és Tiszaug között apad. A Zagyva-Tarna vízrendszer felső szakaszain 20-40 centimétert emelkedett a vízszint, míg a Körösök vízrendszerében is néhány deciméteres emelkedéseket regisztráltak. A csökkenő vízállásoknak köszönhetően Szolnokon a belvárosi Tisza-sétányon azonban megkezdték a megerősített töltés bontását.

Harmadfokban 443 kilométer hosszon védekeznek: a Tisza jobb partján Poroszló és Lakitelek között, a Tisza bal partján Tiszafüred és Csongrád között, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Kisújszállás-Karcag térségében, és a Zagyva mindkét partján Szolnok és Újszász között.

Tovább árad a Hármas-Körös

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt tovább áradt a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó. A Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál két, Gyomaendrődnél három centimétert emelkedett az előző naphoz képest. Az önkormányzatok közül még mindig elsőfokú készültség mellett védekezik az elöntések ellen Körösladány, Szarvas, Körösnagyharsány és Kondoros.

Litke főutcája
Litke főutcája

Litkén kiöntött a Dobroda

Homokzsákokkal védekeznek a Nógrád megyei Litkén, mert a Dobroda vize átlépett a gáton. A víz 30 házat veszélyeztetett, ezek közül 22 épületet körbe is vett, három házban méteres víz állt. Egy öttagú családot az otthonukból gumicsónakon vittek ki a tűzoltók, a lakók most rokonoknál vannak. A Dobroda reggel 9 óra körül tetőzött és vízszintje már apad.

Folyamatos a belvízvédelmi készültség

Közel 14 ezer hektár területet borít még belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol emiatt öt belvízvédelmi szakaszon kell a védelmi készültséget fenntartani. A térség egyes részein az elmúlt napokban közel 40 milliméter eső esett, mely újabb belvízi elöntéseket okozott, főleg Felső-Szabolcsban, ahol másodfokú, míg a Szamos-Krasznaközben és a Tisza-Szamosközben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.