Eszter, Eliza
EUR 383,74 Ft
USD 358,32 Ft
14 °C
24 °C

Elnök helyett ügyvivők az SZDSZ-nél

2010.06.26. 18:45
Öttagú ügyvivői testület irányítja a továbbiakban az SZDSZ-t az eddigi elnök, Retkes Attila helyett.

Nem választott új elnököt Retkes Attila helyére az SZDSZ küldöttgyűlése szombaton, hanem egy öttagú ügyvivői testület vezeti a pártot a jövőben.

Az ügyvivői testület tagjai: Szabadai Viktor (Budapest XIII. kerület), Tarján András (Budapest XIII. kerület), Szigethy István (Zala megye), Varga Győző (Komárom-Esztergom megye) és Lövei Csaba (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

Szigethy István közölte: az ügyvivői testület tagjai egyenrangúak, jelenleg kollektíven működnek.

Varga Győző szerint a testület összetétele jól illusztrálja, hogy az SZDSZ "magyarországi párt", amelyben a főváros és a vidék egyaránt képviselteti magát.

Szabadai Viktor azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a parlamenten kívül is ragaszkodik ahhoz a liberális értékrendhez, amelyhez húsz évvel ezelőtt is. Mivel nincs parlamenti képviselete a pártnak, így nincs állandó bevételi forrása sem, ezért az ügyvivői testület azt a feladatot kapta, hogy 90 napon belül készítsen vagyonleltárt, hogy a párt megoldást találhasson az SZDSZ mindennapi működésének biztosítására - mondta.

Szigeti István kiemelte: a küldöttgyűlés köszönetét fejezte ki Retkes Attilának, amiért "a rendkívül nehéz helyzetben" vezette a pártot, és sokat tett az SZDSZ gazdasági helyzetének javításáért is. Retkes Attila nem vállalt újabb funkciót a pártban, de megígérte, hogy "minden erejével segíteni fogja" az SZDSZ-t a továbbiakban is.

Szabadai Viktor kijelentette: a párt feloszlatásának lehetősége fel sem merült a küldöttgyűlésen. A névváltoztatás kérdéséről sem tárgyaltak, de ennek jövőbeli lehetőségét nem zárták ki - mondta az MTI kérdésére.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Szabadai Viktor elmondta: a helyi szervezetekre bízzák, hogy önállóan vagy szövetségben indulnak-e.

Az eseményen a küldöttek több mint kétharmada megjelent - közölte Szabadai Viktor.

Retkes Attila korábbi pártelnök május végén mondott le posztjáról, és bejelentette, nem jelölteti magát újra a pozícióra. Döntését az MDF-fel közös sikertelen választási szerepléssel indokolta, azzal, hogy a két rendszerváltó párt kiesett az Országgyűlésből. A volt SZDSZ-elnök akkor úgy nyilatkozott: meg kell adni a lehetőséget, hogy "a nagy múltú, ám most meglehetősen marginális" helyen lévő SZDSZ-t egy új pártvezetés megújítsa.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek