Ez a poszt a következő Percről percre része:

Cserebogarazás lesz a házban

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány nevében Navracsics Tibor reagált, de mint mondta, a kormánypártok nevében reagál. Elsőként arra terelte a szót, hogy Sólyom Lászlót a Fidesz és a KDNP szavazataival választották köztársasági elnöknek. "Sólyom László jó köztársasági elnök volt" - jelentette ki, munkáját magas színvonalúnak, kerek egésznek nevezte.

    "Amikor eldöntöttük, hogy kit jelölünk köztársasági elnöknek, akkor nem a Schiffer András által vázolt rémekkel viaskodtunk" - mondta. Állítása szerint a Fidesz és a KDNP "nem örömködik" a kétharmadnak, hanem megdolgozott érte. "Azon dolgozunk, hogy Magyarország erős demokrácia legyen" - zárta felszólalását.

    03
  • Az Alkotmány őre című napirend előtti felszólalásában Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a keddi köztársaságielnök-választás kapcsán Sólyom László tevékenységéről emlékezett meg. "Válságos időkben őrködött a demokratikus intézmények felett" - mondta, és kiemelte, hogy morális politikát folytatott. 2006-ban világossá tette, hogy elfogadhatatlan a felelősség elől kitérő cinizmus, felszólalt a rendőrterror ellen, de a kordonbontó képviselőket is figyelmeztette, sorolta érdemeit. Jelölési gyakorlatát is méltatta, mert szerinte Sólyom mindig törekedett politikamentes jelölteket állítani, arról már nem ő tehetett, hogy a parlament nem volt hajlandó még csak meghallgatni sem tanácsait.

    Schiffer szerint Sólyom mindig is tisztában volt vele, hogy 1989-90-ben forradalom zajlott. "Sólyom László kemény ellensúly volt. A nemzeti együttműködés rendszere úgy látszik, nem tűri az ellensúlyokat" - szúrt oda a Fidesznek, felemlegetve, hogy még a Fidesz holdudvarához tartozó értelmiségiek is kiálltak Sólyom mellett. "A tisztesség hosszú távon megéri" - idézte az Antall Józsefet idéző Sólyom Lászlót.

    02
    Fotók: Huszti István
  • cikkünk a témában:

    Hetente bombázta levelekkel Orbánt, igazgató lett

    A KISZ KB egykori tagját nevezte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a tárcához tartozó egyik cég ügyvezető igazgatójának. Gubcsi Lajos, a KISZ központi lapjának egykori főszerkesztője 2004 óta rendszeresen ír levelet Orbán Viktornak. A Fidesz elnöknek küldött tanácsait publikálta is, például azt is, amelyben arra kapacitálja Orbán, hogy ha a Fidesznek nincs nyilvános programja, verjen le tíz „cölöpöt”, amelyhez a nép igazodni tud.

  • A Fidesz hétfő délelőtti frakcióülésén ellenszavazat nélkül támogatta, hogy Schmitt Pál legyen a köztársasági elnök. A parlament kedden választ új államfőt. Az MSZP Balogh Andrást jelöli. (MTI)

  • Az Európai Parlamentbe távozó Pelczné Gáll Ildikó helyét Daher Pierre vette át. Daher azon három fideszes egyéni képviselőjelölt egyike, aki nem tudott nyerni az áprilisi országgyűlési választásokon - Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, volt fideszes képviselő győzte le.

    A két másik egyéni vesztes közül Spaller Endre bejutott a budapesti listáról, így már csak Szalay Péter tekinthető igazi vesztesnek a választásokon a Fidesz egyéni jelöltjei közül.

  • A héten Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szólal fel elsőként, napirend előttije címe: Az Alkotmány őre. Másodikként a szocialista Kovács Tibor szólal fel, aki szerint a "Felismerés, egyenlő beismerés!". A rendvédelmi bizottság fideszes elnöke, Kocsis Máté üzenete szikár: "Rend lesz". A kereszténydemokrata Básthy Tamás "Komoly veszélyben van a beszédjavító általános iskola és kollégium további működése" című felszólalása nem ad okot találgatásokra. Annál inkább Vona Gáboré. A Jobbik elnöke, talán Kocsis Mátéra reagálva követel "Boszorkányüldözés helyett valódi rendet!"

  • A címben szereplő kérdést a szocialista Gúr Nándor szegezi majd a nemzetgazdasági miniszternek az interpellációk során. Párttársa, Botka László szegedi polgármester az iránt érdeklődik, hogy a kormány idén is lesz-e szíves kifizetni a szúnyogírtás költségeit Szegeden, mint tette azt négy éve az akkori szocialista kormány. A harmadik szocialista felszólaló a masszívan veszteséges, ezért felszámolásra ítélt vértesi erőmű sorsa iránt érdeklődik.

    Az LMP nevében ketten interpellálnak egyet, Szilágyi Péter és Dorosz Dávid azon aggódik, hogy a Fidesz ideiglenes köztársaságot akar. A múlt héten már nem jutott idő rá, most viszont elmondhatja első interpellációját a jobbikos Zagyva György Gyula, aki hat éve terrorban tartott temerini (Szerbia) fiúk iránt érdeklődik. A Jobbik másik interpellálója, Hegedűs Lórántné csak nyolcadik a sorban, így lehet nem teheti fel kérdését a belügyminiszternek, hogy hogy is áll a négyes metró.

    A kormánypárti öninterpellációk mai témája, hogy rendesen fizeti-e kötelezettségvállalásait a kormány, és hogy elég nagy ütemben bővülnek-e az óvodai férőhelyek.

  • cikkünk a témában:

    Most sikerülni fog!

    Mélyet szippantok, érzem a föld, a tó, az ég és a tegnap kihunyt villámok illatát. És csak három szót lüktet a szívem, mit halkan ki is mondok: „Most sikerülni fog!"

  • cikkünk a témában:

    Matolcsy kirúgta az APEH elnökét

    Visszavonta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének vezetői megbízását Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter - írja szikár közleményében a tárca.

  • cikkünk a témában:

    Az IMF pénzéből mentenék ki a bajba jutott devizahiteleseket

    Az IMF-hitel fel nem használt részéből és banki alapokból jönne össze a pénz arra, hogy a hitelüket törleszteni képtelen lakás-devizahiteleseket megsegítse az állam.

  • cikkünk a témában:

    Az LMP nem áll össze az MSZP-vel

    Az LMP saját főpolgármester-jelöltet indít, így tehát a szocialista párttal ellenfelek lesznek a helyhatósági választáson, így reagált Schiffer András frakcióvezető Horváth Csaba vasárnapi nyílt levelére.

  • cikkünk a témában:

    Pintér újra Hatalát választja

    Bár hivatalos bejelentés még nem volt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának napirendjéből kiderül: Pintér Sándor belügyminiszter Hatala Józsefet javasolja új országos rendőrfőkapitánynak.

  • cikkünk a témában:

    Az elnökök hete

    Magyarország miniszterelnöke nem szereti, ha bármi is korlátozza cselekvési szabadságát. A parlament rendkívüli ülésszakának második hetében ezért olyan köztársasági elnököt választhatnak, aki nem kíván gátja lenni a törvényalkotásnak. Lesz új médiahatóság is, amelynek az élére a miniszterelnök kilenc évre nevezheti ki jelöltjét. Így még arra az esetre is biztosítja az ellenőrzést, ha négy év múlva már nem ő lesz a miniszterelnök.