Schmitt Pál egész Magyarország elnöke lesz

2010.06.29. 13:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Schmitt fontosnak nevezte, hogy az elnök egyetértsen a miniszterelnökkel. Magát csapatemberként jellemezte, két olimpiai aranyát is csapatban nyerte, és most is készen áll a csapatmunkára, mondta. Ezután elődjeire tért ki, Göncz Árpádot a demokratikus intézmények megerősítőjének, Mádl Ferencet a tudomány emberének nevezte, míg Sólyom László munkájából a környezetvédelmet és a határon túli magyarok érdekében végzett munkát emelte ki. Magát az összefogásra kész magyar emberek elnökeként jellemezte, céljai között az egészséges életmód népszerűsítését nevezte meg.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt elnök igazi arca az online népművészet tükrében

    Legyőzi-e a tátogó Pali bácsi a lézertekintetű Vona Gábort? A bloggerek köszöntik az új elnököt.

  • Az elnök jelölési jogával kapcsolatban előzetes egyeztetést ígért a parlamenti pártokkal - Sólyom László ezt hanyagolta. Külpolitikai szerepét a világ magyarságának összefogásában látja.

    04
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Schmitt bemutatkozásában is megismételte, hogy nem kíván gátja lenni a törvényalkotásnak - előtte hosszasan beszélt egyetlen tényleges jogosítványáról, az előzetes normakontrollról. Hangsúlyozta, hogy az alkotmány esetén ezzel nem élhet. Reményét fejezte ki, hogy a készülő új alkotmány gondos munkával készül majd. Beszélt a fékek és ellensúlyok rendszeréről is, hozzátéve, hogy nem kíván ellensúly lenni.

  • Miközben a megválasztását kész ténynek tekintik, négyszemközt a kormánypárti képviselők közül többen is erős szkepticizmussal beszéltek Schmitt Pál alkalmasságáról. "A Pali egy bájgúnár. Bárkit elbűvöl, egy sármőr, ha ledobják, a Szahara közepén is feltalálja magát, de ez a poszt nem neki való. Nem elég államférfi-szerű, és ha majd hibázik, ez a plebejus imidzs könnyen visszaüthet Orbánra, aki ragaszkodott hozzá, hogy személyesen jelentse be a jelölését. Én rá szavazok, de nem könnyű szívvel" - fogalmazott az egyik fiatal fideszes képviselő.

  • Másodikként, egyben utolsóként a parlament házelnöke, a Fidesz köztársasági elnök-jelöltje, Schmitt Pál tartotta meg bemutatkozó beszédét. Köszönetet nem mondott, de nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. A köztársasági elnök szerepének elemzésével kezdte, jelezve, hogy a magyar elnöki poszt középgyenge. Nem kíván aktív elnök lenni, megszólalásaival nem relativizálni, hanem erősíteni kívánja az elnöki posztot, mondta.

    hi03
    Fotó: Huszti István
  • A szocialisták elnökjelöltje végcélként a mosolygó ország megteremtését jelölte meg. Tapsot csak a szocialistáktól kapott, tőlük viszont kitartót.

  • Orbán Viktor is használta, amikor meghirdetette a 29 pontját.

  • Balogh szerint a köztársasági elnök alapvető feladata a magyar külpolitikai érdekek képviselete. Ezt az uniós és az atlantista politikai irányvonal képviseletében látja. Emellett külön hangsúlyt helyezne a szomszéd országokkal való kapcsolatra, és felelősséget vállalna a határon túli magyarokért is. A határon túliak státusának erősítése szerinte a térség stabilitásának is eszköze.

  • Az 1979-ben megjelent, Társadalom és politika a gyarmati Indiában című kötet.

  • Balogh a nemzeti egység állandó képviseletét is feladatának tekinti, ennek egyike a vesztesekkel való szolidarítás erősítése. "Szörnyű dolog, hogy a mai magyar közbeszédben a vesztes, a lúzer gúny tárgya" - mondta. Fontos feladatnak nevezte a határon inneni és túli magyarok kapcsolatainak ápolását.

    03
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Balogh András bemutatkozó beszédét a demokrácia fontosságával folytatta. Szerinte túl sok magyar állampolgár nem tud élni a demokrácia adta lehetőségekkel, mert az egyenlő jogok nem társulnak egyenlő lehetőségekkel. A politika nem lehet közömbös a szegények és a fogyatékkal élők iránt. A köztársasági elnök feladata, hogy a társadalom lelkiismereteként felkarolja az elesetteket. Elérendő célnak a teljes foglalkoztatottságot nevezte.

  • A http://baloghandras.hu/ nem az államfő-jelölt oldala, hanem egy másik Balogh Andrásé.

  • Az elnökjelöltek közül elsőként Balogh András tarthatja meg tízperces bemutatkozó beszédét. Köszönetnyilvánítással kezdte, majd azzal folytatta, hogy pártatlan elnök kíván lenni, és ezzel az őt jelölő szocialisták is tisztában vannak. Hangsúlyozta az alkotmányos rend és a demokratikus értékek melletti egyértelmű kiállást, valamint az egyéni és kollektív szabadságjogok, valamint a sajtószabadság maradék nélküli érvényesítését. Elutasította a megkülönböztetés bármilyen formáját.

  • Az elnöki posztra két jelölés érkezett, Balogh András bangkoki nagykövetet 59 szocialista, Schmitt Pál házelnököt 67 fideszes képviselő jelölte.

  • Az alábbi történet Schmittről a róla szóló portrékötetben olvasható: „A Budapest Sportcsarnokba Kádár János is ellátogat. Szívja a cigarettát, a liftre várnak. Nyílik az ajtó, belépnek a felvonóba, de Kádár kezében továbbra is ott marad a cigaretta. Elindulnak felfelé. Sch. P. közben a jobb válla fölött észreveszi a tiltó táblát: 'A felvonóban dohányozni tilos!' A magas ember kinyúlik, megemeli a jobb vállát, mint egy kígyó, tekeredik összevissza, hihetnők, hogy viszketés kínozza, pedig csak a tiltó táblát takarja el a pártfőtitkár szeme elől."

    További érdekes idézeteket olvashat a könyvből itt.

  • Lezsák Sándor, a parlament fideszes házelnökhelyettese az illusztris vendégek köszöntésével megnyitotta az elnökválasztó parlamenti ülést. Lezsákot még hétfőn kérte fel Schmitt, hogy az elnökválasztás idején vezesse az ülést, amit ő jelöltként nem tehet meg.

  • Ahogy a parlament alakulóülésén, úgy az elnökválasztás alatt is vendégek hada lepte el a parlamentet - a sajtó így ismét a második emeleti karzatra szorult. Közvetlenül a sajtó munkatársai mellett a házelnök - azaz az elnökjelölt Schmitt Pál - vendégei ülnek, köztük a Magyar Olimpiai Bizottság vezérkara. Schmitt a MOB elnöke, bár már bejelentette, hogy megválasztása esetén lemond erről a posztjáról.

  • Schmitt bizony van hogy elkönnyezi magát. Így vall önmagáról: „Nem tagadom, vannak pillanatok, amikor elbőgöm magam. Egy újszülött unokával a karjaimban, vagy magányosan, verseskötetet lapozgatva, a Himnuszt hallgatva."

  • Schmitt Pál olimpikon tornász felesége és lányaik sokáig főszereplői voltak a tévétornának. A szignállal előttük tisztelgünk:

  • A képviselők függöny mögött, urnába dobott szavazólapokkal fejezhetik ki akaratukat. Háromnegyed háromra ígérnek eredményhirdetést. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok kétharmadát, akkor második fordulót tartanak, még ma délután. Ha ekkor sincs kétharmad senki mögött sem, akkor szerdán újra szavaznak, de akkor már feles többség is elég a győzelemhez.

  • cikkünk a témában:

    A legtöbben Schmitt Pálra szavaznának

    A lakosságnak a legfontosabb, hogy a köztársasági elnök független legyen a kormánytól, de az is, hogy együtt tudjon működni a miniszterelnökkel. A Medián szombaton végzett közvélemény-kutatása szerint a legtöbben Scmitt Pált szeretnék államfőnek, őt követi Sólyom László, majd Balogh András, végül Morvai Krisztina.

  • A thaiföldi nagykövet is indul a posztért, de őt csak az MSZP támogatja.

  • A tavaszi parlamenti kampányban Morvai Krisztina EP-képviselő még a Jobbik államfő-jelöltjeként szerepelt. A Jobbiknak sincs azonban elég képviselője az önálló jelöléshez, így Morvaira sem lehet ma szavazni.

  • cikkünk a témában:

    A Fidesz is köszöni Sólyomnak

    Tegnap a parlamentben méltatta a kormánypárt a távozó elnököt is. Sólyomot csak az LMP akarta újra jelölni, de nincs ehhez elég képviselőjük.

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Most sikerülni fog!

    Schmitt és Líra.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt Pál megjön, és elszállnak a gondok

    Az elemzők szerint.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt plebejus elnök lesz

    Szórakoztató és szokatlan hangvételű államfőjelölti meghallgatásán Schmitt Pál bejelentette, amit amúgy is mindenki tudott: nem kívánja alkotmányossági aggályokkal lassítani a Fidesz rohamtempójú törvényhozását. Sportoló nemzetet akar, jobb oktatást, és mindebben példát is mutat: görögül továbbá tárogatózni tanul, és napi 40 fekvőtámaszt csinál. Lázár János rá fog szavazni.

  • cikkünk a témában:

    Simulékonysága Schmitt fő értéke

    Schmitt Pál Horvátország EU-csatlakozásának támogatásán kívül soha semmilyen politikai kérdésben sem vállalt karakteres szerepet. Diplomáciai érzéke, jó megjelenése és feltétlen lojalitása miatt lehet köztársasági elnök, vélekednek még a fideszes politikusok közül is többen. Schmitt várhatóan gyenge elnök lesz, szerepe kifejezetten protokollárisnak ígérkezik.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt Pál lesz az államfő

    Egy hete sincs, hogy kiderült.

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs