Lesz tűzijáték, de szerény

2010.06.30. 17:19
Megrendezi a kormány a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál - jelentette be a kormányszóvivő.

Nagy Anna sajtótájékoztatóján emlékeztetett, egy civil kezdeményezés keretében merült fel annak gondolata, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit az árvízkárosultak javára fordítsa a kormány.

A kabinet az érveket és az ellenérveket mérlegelve hozta meg döntését - közölte a szóvivő.

A Facebookon alig több mint egy hete indult a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" kezdeményezés, a támogatók száma azóta 240 ezerre emelkedett.

Az ötlet népszerűsége a politikusokat is elgondolkodtatta. Az MSZP szerdán bejelentette, hogy támogatnák, ha a kormány úgy döntene, hogy kárenyhítésre fordítja a hagyományos tűzijáték költségeit. Az árvízben tényleges károkat szenvedő Miskolcon pedig valóban elmarad az augusztus 20-i ünnep záró akkordja.

A komoly kezdeményezésnek azóta oldalági hajtásai is lettek. Divat lett olyan facebookos csoportokat létrehozni, amelyben különféle más dolgokról is lehet lemondani az árvíz károsultjai javára. A politikusok fizetéséről több mint húszezren, Schmitt Pálról pedig majdnem ötezren mondanának le.