Szili Katalin kicsit önállósul az MSZP-től

2010.06.30. 15:45
A Szili Katalin mozgalmának közgyűlése kedden arról döntött, hogy az őszi önkormányzati választáson saját jelölteket állítva méreti meg magát. A volt házelnök azonban továbbra is az MSZP parlamenti frakciójának tagja marad.

A Szili Katalin által létrehozott Szövetség a Jövőért Mozgalom az önállósodás útjára lépett. A szervezet közgyűlése kedden megszavazta, hogy a mozgalom saját jelölteket állít a 2010-es önkormányzati választásokon.

A választási előkészületek érdekében az SZJM létrehozta a mozgalom Országos Választási Bizottságát, és megválasztotta a testület tagjait.

Gráner Gyula, a mozgalom főtitkára (MSZP Társadalompolitikai Tagozatának volt elnöke) az Index kérdésére azt mondta, hogy a mozgalom nem az MSZP-vel akar szembemenni, a döntés az önállóság hangsúlyozására, és a saját jelöltek állítására vonatkozik. A mozgalom mindamellett rögtön új szövetségesek keresésébe is kezdett. Gráner szerint az SZJM helyi civil és baloldali szervezetekkel próbál kapcsolatot kiépíteni.

A főtitkár szerint a mozgalom nemcsak néhány településre koncentrál, hanem országosan próbál jelölteket toborozni, Gráner arról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a szervezetet vezető Szili Katalin, aki tavaly időközi polgármester-választáson indult és vesztett Pécsen Páva Zsolt fideszes politikussal szemben, ismét megméretteti-e magát.

Szili tavaly szeptemberben alapította meg az SZJM-et, akkor még az MSZP-t támogató szervezetként. "Határozott szándékom egy olyan mozgalom elindítása, amely nyilvánvalóvá teszi, hogy többen - civilek, társadalomtudósok, közéleti személyek - mit gondolunk a mai társadalomról, a világról. Olyan közösségeket akarok létrehozni, ahol a modern baloldali gondolat szervező és mozgósító erővé válhat" - fogalmazott Szili Katalin a 168 Órának adott akkori interjújában. Információink szerint azóta az is felmerült, hogy a mozgalomból pártot faragnak, de a határozott és végleges elkülönülést mindig megakadályozta, hogy Szili közben nem adta fel MSZP-s tagságát sem.