Farkas Flórián felügyeli a roma pénzeket

2010.07.02. 11:08
Az újdonsült miniszteri biztos az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretne letenni a kormány asztalára.

Farkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli július 1-től a roma támogatásokat, jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken. Nagy Anna tájékoztatása szerint a miniszteri biztos a romák társadalmi integrációjának elősegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását irányítja majd.

oco D  US20091010003

A Lungo Drom elnökének feladatai közé tartozik többek között annak felülvizsgálata, hogy 2002-10 között milyen integrációs programokra milyen forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel, a programok mennyire voltak eredményesek és szabályosak, átláthatóak és hatékonyak.

A miniszteri biztos részt vesz azon programok bírálatában, értékelésében, monitorozásában amelyek a romákat érintik. Javaslatot dolgoz ki a 2011-2014 közötti időszakra, hogy milyen romaspecifikus programokat kell megvalósítani.  Emellett összegyűjti, feldolgozza és a kormány számára előterjeszti az önkormányzati, a civil és a gazdasági szereplők romákra vonatkozó javaslatait. A feladatai közé tartozik még, hogy kezdeményezze az ellenőrzésre jogosult szerveknél a cigány önkormányzatok működésének felülvizsgálatát, közreműködik a romáknak támogatásokat nyújtó közalapítványok átalakításánál.

"Ez a terület olyan fontos és érzékeny terület, amely az eddigi kormányoknál is szimbolikusan vagy papíron jelen volt, de még nagy elmaradások vannak. Hangzatos programok indultak, de nemhogy javult volna, hanem sok területen romlott a helyzet" - mutatott rá a kormányszóvivő.

A biztos működését a közigazgatási miniszter irányítja, neki tartozik beszámolási kötelezettséggel is. A kormányszóvivő elmondta, hogy Farkas Flórián munkájáért semmilyen díjazást nem fogad el.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség. Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenzéki létben a Fidesznek a legfontosabb partnere a cigánypolitikában a Lungo Drom volt, és ez a jövőben is így lesz.

Farkas Flórián miniszteri biztos arról beszélt, hogy az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretnének letenni a kormány asztalára. Mint elmondta: szorosan együtt kíván működni a Balog Zoltán vezette államtitkársággal munkája során. "Segíteni szeretném a társadalmi megbékélést" - mondta, és kitért arra is, hogy munkáját a cigánysággal kapcsolatos eddigi programok tüzetes átvizsgálásával és hatáselemzésével kezdi majd.

"A társadalmi megbékéléshez fontos, hogy a cigányság túltámogatottságának mítosza enyhüljön" - fogalmazott a biztos. "Az nem fordulhat még egyszer elő, hogy ha kormányzat indít egy programot, akkor a támogatások ne érjenek célba" - mutatott rá. Szólt arról, hogy a cigány szervezetek, az akadémia, a munkaügyi hivatalok, az oktatási intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőivel haladéktalanul felveszi a kapcsolatot, és újból országjárásba kezd. Konzultálni kíván a történelmi egyházakkal is, nekik szerinte oroszlánszerepük lesz a cigány-nem cigány társadalmi megbékélésben.

Farkas Flórián - aki a megbízást élete legfontosabb feladatának nevezte - hangsúlyozta: a Lungo Dromon keresztül a cigányság támogatását élvezi leendő munkájában. Ugyanakkor  hozzátette:"nem a rang a fontos, hanem a feladat".  • Hírek
  • Hírek