Megütötték a meleg büszkeség egyik résztvevőjét

2010.07.05. 12:42
Szélsőjobboldali csoportok zavarták meg vasárnap a Budapest Pride megnyitóját. A fiatalokból álló csoport először a mozira kitűzött szivárványszínű zászlót kifogásolta, majd egy mellékutcában megütötték a rendezvényről távozó egyik résztvevőt. A fesztivál szervezői kritizálták a rendőrség fellépését.

Vasárnap este hét óra körül, a Budapest Pride megnyitója után
tucatnyi neonáci jelent meg a budapesti Művész mozi előtt, majd megpróbálták elvenni a mozira kitűzött szivárványszínű zászlót. A mozi előtt posztoló rendőröknek ezt sikerült megakadályoznia, de a körút egyik mellékutcájában a csoport két tizenéves tagja arcul ütött
egy, a fesztiválról távozó vendéget.

A rendőrök igazoltatták a tetteseket, de végül szabadon engedték őket, majd javasolták a Művész mozira kihelyezett zászló eltávolítását, mert szerintük ez provokálja a jobboldali fiatalokat. A rendőrség kérésének a Művész mozi eleget is tett.

A fesztivál szervezői közül többen is hallották, hogy az egyik rendőr
azt mondja, a fesztiválozók provokálják a szélsőjobboldaliakat szivárványszínű zászlójukkal. Egy másik rendőrnek pedig állítólag azt mondta: „nem hívok senkit, vegyék le a köcsög zászlójukat”.

„A rendőrségnek úgy kell beavatkoznia ezekben az esetekben, hogy ne félelmlítse meg az áldozatot, de ne keltse azt a tévképzetet se, hogy mi vagyunk a felelősek a minket érő atrocitásokért” – fogalmazott Steigler Sándor a Budapest Pride-ot szervező alapítvány kuratóriumának elnöke.

Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa szerint "a rendőröknek el kellett volna vinnie az elkövetőket, mert további
bűncselekmények elkövetésétől lehetett tartani”.