Megint lesz kontroll az önkormányzatok felett

2010.07.08. 17:12
Visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése és megyei közigazgatási hivatalok fognak működni, jelentette be a szeptember 1-től érvényes változtatásokat a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

Szeptember 1-jétől megyei szintre helyezi a kormány a közigazgatási hivatalokat, és visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, jelentette be Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. Szerinte alapjaiban kell átalakítani az egész magyar közigazgatási rendszert.

Szabó Erika a kormányszóvivői sajtótájékoztatón azt mondta az elfogadott kormányrendeletről, hogy eddig regionális államigazgatási hivatalok működtek, szeptember 1-jétől azonban minden megyében megyei közigazgatási hivatalok fognak működni a régi feladatok mellett új hatáskörökkel is.

A megyei közigazgatási hivataloknak 2011. január 1-jétől közvetlen irányítási jogköre lesz az úgynevezett dekoncentrált szervezeteket érintően. Ezek azok az intézmények, amelyek különböző minisztériumokhoz kapcsolódnak, és az állam, a kormány végrehajtó szerepét hivatottak megoldani. Harminc ilyen szervezet van. Szabó Erika megerősítette, a szóhasználatban ezek a megyei közigazgatási hivatalok lesznek január 1-től a kormányhivatalok; mint fogalmazott, az államnak egy nagy megyei szervezete lesz.

A kabinet célja, hogy egyablakos ügyintézési rendszert alakítson ki, vagyis az állampolgár egy helyen intézhesse az összes ügyét, mondta.