Csak szabadságot kaptak a rezidensek, pénzt nem

2010.07.08. 14:15
A rezidensképzésről szóló rendelet módosítása nem ajánl több pénzt a fiatal orvosoknak mint a korábbi jogszabály, csak lehetővé teszi számukra, hogy tanulmányaikat megszakítsák és megváltoztassák képzőhelyüket vagy szakjukat. A rezidensszövetség elnöke szerint a szankciók eltörlése után várhatóan többen választják majd a jobban fizetett hiányszakmákat.

A sokat vitatott, rezidensképzésre vonatkozó rendelet módosítását jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár két fontos elemet hangsúlyozott: a fiatal orvosok gyermekvállalás esetén megszakíthatják a képzést, illetve a hiányszakmákra jelentkezők 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak.

A korábbi rendelethez képest a mostani módosítások első látásra nem jelentenek nagy változást. A  korábbi rendelet is lehetővé tette, hogy gyermekszülés idején három évig megszakíthatók legyenek a tanulmányok (illetve méltányosság kérése mellett ennél hosszabb ideig is). Abban végképp semmilyen változás nincs, hogy a hiányszakmákat választók ezután is a diplomás minimálbér 50 százalékával magasabb bérezésre számíthatnak. Így volt ez az eredeti jogszabály szerint is.

A módosított rendeletből kikerültek a szankciók és benne maradtak az ösztönző elemek, foglalata össze a változtatások lényegét az Indexnek Papp Magor a Magyar Rezidenszövetség elnöke. Ez erős hangsúlyeltolódást jelent a korábbi rendelethez képest, és elfogadhatóvá teszi a szakorvosképzés rendszerét a fiatal orvosoknak, tette hozzá.

Mostantól a szakorvosképzés időbeli korlátozás nélkül megszakítható. Ha valakinek gyermeke születik, és két-három év után úgy gondolja, még egy gyermeket szeretne, nem kell méltányosságért folyamodnia és képzése költségeit visszafizetnie azért, mert kifut az időből, hangsúlyozta Papp Magor.

Az új rendelet szerint a szakorvosképzésben részt vevők szankciók nélkül változtathatnak munkahelyet és szakot is. Ha valaki házasság vagy más ok miatt másik városba akar költözni, kereshet új képzési helyet magának, sőt a szakot is megváltoztathatja, hívta fel a figyelmet Papp Magor.

A hiányszakmákat vállalók honorlásának mértéke valóban nem változott az eddig hatályos rendelethez képest. Ez az intézkedés úgy nyer értelmet, hogy a többi szankció kiesett, mondta Papp Magor. Hiába próbálták a magasabb bérrel a hiányszakmák felé vonzani a fiatal orvosokat, ők kétszer is meggondolták, hogy elkötelezzék-e magukat kilenc évre, és aláírják-e a szerződést, amely a feltételek nem teljesítése esetén a több milliós képzési- es bérköltségek visszafizetésére kötelezte volna őket, mondta a rezidensszövetség elnöke. Papp Magor szerint így valóban feltölthetők lesznek a hiányszakmák.

A 16 hiányszakmát egy 13 fős bizottság határozta meg februárban. Az ortopédia-traumatológia általános hiányszakmának minősül. Ezen kívül ide sorolható az aneszteziológia és intenzív terápia, csecsemő és gyermekgyógyászat, igazságügyi orvostan, infektológia, megelőző orvostan és népegészségtan, neurológia, nukleáris medicina, orvosi laboratóriumi diagnosztika, orvosi mikrobiológia, oxykológia és sürgősségi orvostan, patológia, pszchiátria, radiológia, sugárterápia, transzfúziológia, tüdőgyógyászat.

A szakorvosképzés szabályainak megváltoztatásakor az előző kormány azzal érvelt: joggal várhatja el az állam a fiatal orvosoktól, hogy Magyarországon vállajanak munkát, hiszen több millió forintot fordít a képzésükre. Az szakorvosjelöltek ezért tiltakoztak, mert úgy látták: egy helyhez akarják kötni őket, de semmilyen vonzó perspektívát nem ajánlanak fel nekik. A rezidenszövetség korábbi felmérése szerint a végző medikusok többsége úgy nyilatkozott, hogy ilyen feltételek mellett inkább külföldön próbál szerencsét.