Az árvízzel keresnek fogást a kormányon

2010.07.12. 15:22 Módosítva: 2010.07.12. 15:23
Az országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtt felszólalásokban többen is okolták a kormányt az árvíz utáni helyzet rossz kezelésével. Nagy feltűnést keltett a KDNP-s Pálffy István felszólalása, aki botrányosnak nevezte az MSZP parodisztikus törvényjavaslatát arról, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesszék ki Orbán Viktor képét is.

A hétfői napirendi felszólalások legjobb pillanatait itt élheti át újra>>>

Visszatérő téma volt a napirend előtti felszólalások között az árvíz és az azt követő helyzet kezelése. Vona Gábor szabályos riportot közölt felsőzsolcai látogatásáról, amelyben megemlítette: az önkormányzat és az állam kevés segítséget tudott nyújtani, bezzeg a magyar nemzeti gárda. Felszólalása nagy részében azonban a szerinte cigányok által elkövetett fosztogatásokkal volt elfoglalva.

D  AS20100712013

Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára válaszul hosszasan sorolta a kormány intézkedéseit: tízezer embert vezényelt a gátakra, a kormány 25 pontos védekezési tervet fogadott el, csak BAZ megyében 691 millió forintot utaltak ki, 3,7 milliárdot különítettek el azoknak, akik elvesztették otthonukat. A rendőrség szerint - Vona elmondásával ellentétben - nem volt fosztogatás, mondta Tállai. Az alsózsolcai illetőségű, fideszes Csöbör Katalin azt mondta: Vona Gábort Felsőzsolcán senki sem látta, mert ott a helyi pénzügyi elittel találkozott. Vona viszontválaszában felháborodottan közölte: attól még ott volt Felsőzsolcán, hogy Csöbör nem látta, "a videó fenn van az interneten".

Az MSZP-s Gúr Nándor tehetetlenséggel vádolt a kormányt az árvíz kapcsán. Szerint hiába kapott milliárdos támogatást Edelény, de az árvíz második hullámára már nem kapott külön pénzt a város, pedig az nagyobb pusztítással járt. Felhánytorgatta, hogy a rendőrségből vándorcirkuszt csináltak, amikor több száz rendőrt az árvízi térségbe vezényeltek. Javasolta, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a 2010-es árvízi védekezésről, valamint a helyreállítási munkáról.
Tállai András államtitkár Gúr stíusában kérdésekkel válaszolt a felszólalásra: hol volt az MSZP-s kormány, amikor nem építették fel a gátakat, leállították a Vásárhelyi-tervet, nem tisztították ki a kis patakok medrét, az ártérben építettek áruházakat, és háromszáz embert küldtek el a katasztrófavédelemtől.

Hoffman Rózsa oktatási államtitkár az érettségi eredményekről számolt be. Mint mondta: egyes tárgyakban néhány tizedesjegynyi romlás tapasztalható az elmúlt évhez képest, az öt év átlagában viszont nem változtak az eredmények. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy
ennek ellenére baj van, mivel az érettségi nagyon csekély tudást tükröz. Ilyen eredménnyel nem várható, hogy fejlődjön az ország, mondta. Erre csapott le a fideszes Pósán László, hogy elmondhassa: az országgyűlés a múlt héten elfogadta, hogy a 2013-tól a kormány jelölheti ki, mely érettségi tárgyakból kell emeltszintű vizsgát tenni a felsőoktatási felvételihez.

D  AS20100712008

Nagy feltűnést keltett a KDNP-s Pálffy István felszólalása, aki botrányosnak, otrombaságnak, durva sértésnek nevezte az MSZP parodisztikus törvényjavaslatát arról, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesszék ki a közhivatalokban Orbán Viktor, azaz a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy fényképét is. Az egykori tévés szerint  a javaslat benyújtói megsértik a képviselői esküt is, mivel a választók akaratából lelkiismeretesen kellene eljárni.

D  AS20100712016

Schiffer András az LMP elnöke törölné a jogrendből a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt. Egy évvel ezelőtt az ország a sukorói kaszinóbotránytól volt hangos, mondta Schiffer. A tavalyi botrány kapcsán levelet írtak az akkor még ellenzéki Orbán Viktornak, hogy helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, de ez eddig nem történt meg. Schiffert nem nyugtatja meg, ha a vörös oligarchák után narancsszínű oligarchák jönnek. Ha a helyzet nem változik, attól tart, hogy majd a Fideszt sem lehet elszámoltatni.