Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A katasztrófavédelem a sajtóból értesült a barcikai üzemzavarról

2010.07.13. 20:59 Módosítva: 2010-07-13 21:01:09
A BorsodChem kazincbarcikai üzemében hétfőn valami miatt leállt a termelés. A katasztrófavédelem főigazgatója vizsgálatot indított.

Üzemzavar miatt leállt a termelés a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. TDI gyárában, a meghibásodás nem okozott személyi sérülést, közölte a társaság.

Azt írták: a TDI gyárban hétfőn történt a műszaki üzemzavar, a vállalat haladéktalanul leállította a gyár működését, továbbá saját belső erőforrásainak mozgósításával minden szükséges intézkedést megtett.

A cég tudatta, hogy az üzemzavar miatt környezeti kár nem keletkezett. A cég az üzemzavarról értesítette a környezetvédelmi és egészségügyi hatóságokat, olvasható a közleményben.

A cég az üzemzavarról további részleteket nem közölt, és arra a kérdésre sem válaszolt, hogy mennyi időre állt le a termelés az üzemben.

Azonnal szólni kellett volna

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a katasztrófavédelem országos főigazgatója vizsgálatot indított az ügyben, mert a hatályos jogszabályok szerint egy ilyen veszélyes üzemnek egy esetleges üzemzavar esetében azonnali hatállyal kellett volna tájékoztatnia az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, annak is a Borsod megyei területileg illetékes hatóságát.

Szentes György szerint ehelyett a BorsodChem részéről másfél nappal később érkezett tájékoztatás hivatalosan, a katasztrófavédelem szakemberei gyakorlatilag a sajtóból értesültek az üzemzavarról. Bár szerencsés az, hogy sem személyi sérülés, sem környezeti kár nem keletkezett, a tájékoztatási kötelezettségével azonban a társaság jóval később élt, mint azt a hatályos jogszabályok előírják.

A szóvivő hozzátette, a vizsgálat után, a gyár későbbi tájékoztatásának függvényében dönt majd a katasztrófavédelem országos főigazgatója arról, hogy milyen későbbi intézkedéseket kezdeményez.