Sólyom csak az új, háromszobás lakást kéri

2010.07.19. 13:33
A leköszönő köztársasági elnöknek nem lesz két állami lakása. Sólyom László a törvény értelmében egy legalább három szobás lakást kap az államtól, de korábban volt Ab-elnökként már kapott egyet. Azt nem tartja meg.

Az Index információi szerint Sólyom László nem akarja megtartani azt a XII. kerületi társasházi lakást, amelyet 1998-ban, az Alkotmánybíróság volt elnökeként kapott. Sólyom László 1997-ben az Eszter utcai Ab-elnöki rezidenciából költözött ebbe a budai állami tulajdonú lakásba, amely 2005 óta, Sólyom köztársasági elnöki kinevezése óta üresen áll, mert Sólyom a Béla király úti elnöki rezidenciába költözött.

Most, Schmitt Pál államfői megválasztása után kiderült, hogy Sólyomnak újabb jogcímen is jár egy újabb állami lakás, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatalnak kell megvásárolni a távozó elnöknek.

A XII. kerületi lakásra az azóta hatályát vesztett 1997. évi LXXIX. törvény (46. és 53. §) alapján formálhatott igényt. A köztársasági elnöki rezidencián lakó Sólyom a 2000. évi XXXIX. törvény 27. § (10) bekezdése értelmében jogosult maradt a lakás használatára, és a mai napig él is vele.

Úgy tudjuk, Sólyom a XII. kerületi lakást visszaadja az Alkotmánybíróság használatába.