Aláírást gyűjt egy anya a családon belüli erőszak ellen

2010.07.22. 19:40
Ha Halász Pálma a népi kezdeményezés keretén belül augusztus ötödikéig összegyűjt ötvenezer aláírást, akkor a parlamentben kötelező lesz tárgyalni azt az ötletet, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállás legyen.

Halász Pálma évek óta aktívan részt vett a családon belüli erőszak elleni civil harcban, most magánszemélyként indította el a népi kezdeményezést.

Mi az a népi kezdeményezés?

A népi kezdeményezés esetében az állampolgárok javaslatukkal, törvénykezdeményezésükkel a képviseleti szervhez fordulnak, tőle várják a döntést az általuk kezdeményezett kérdésben, addig népszavazás esetén az állampolgárok a döntést megelőzően véleményt nyilvánítanak, vagy a döntésre jogosult képviseleti szerv hatáskörébe tartozó kérdésben maguk döntenek. Kivételes esetben a két intézmény összekapcsolódhat, például amikor népi törvénykezdeményezésről népszavazással döntenek.

"Mint gyesen lévő tanítónéni, egy vasalódeszkára és egy postafiókra még nekem is telik, bár a házassági vagyonjogi szerződésem ellenére a 3 éves házasságból hatodik éve nem tudok én sem kiszabadulni és ez a bírói döntés a vesztünket okozza, mint megannyi más embernek" - mondta az Indexnek, majd hozzátette, hogy a nők életének 20 százalékában megnyilvánul az erőszak valamilyen formában, így szerinte a parlamenti képviselőknek is volt esélye találkozni a jelenséggel, akár érintettek is lehetnek, vagy esetleg áldozatok.

A szakemberek szerint komolyan visszaszorítaná a veréseket, gyilkosságokat, ha lenne a családon belüli erőszakra külön törvény, most azonban a törvény betűje szerint nincs is ilyen bűncselekménytípus.

Halász Pálma szerint nem volna szükség az ötvenezer aláírásra, ha az Országgyűlésben valaki végre napirendre tűzné a törvény ötletét.

Az OVB által hitelesített népi kezdeményezés határideje augusztus 5. "Megbecsülni sem tudjuk még, hogy mennyi gyűlt eddig össze, mert sok van vidéken, és még akár két hét alatt is összgyűlhet ötvenezer. Az erőszak nem magánügy, most mindenki tehet ellene aláírásával. Szabadon letölthető, másolható az aláírásgyűjtő ív."