Hanyag munka miatt minősíthették vissza Ferihegyet

2010.07.30. 11:15
Egyes dolgozók munkahelyi hanyagsága állhat a ferihegyi reptér visszaminősítésének hátterében a Népszabadság szerint. A szakszervezetek és a Budapest Airport között évek óta fennálló munkaügyi vita valóban nem segít a helyzeten.

Hivatalosan ugyan még nem tudni, miért minősítették vissza a ferihegyi repülőteret az ENSZ biztonsági ellenőrei, de egyes hírek szerint az ügyben nagy szerepe van a lazán dolgozó munkatársaknak - írja a Népszabadság.

A lap információi szerint a leminősítéshez néhány dolgozó azzal járult hozzá, hogy felhívták az EU-s hatóságok figyelmét a reptéren előforduló, bizonyos kezeletlen problémákra. A szakszervezetek is rendszeresen küldenek panaszleveleket az uniós hatóságokhoz ha biztonsági rést tapasztalnak.

Néhány dolgozó viszont nem így, hanem hanyag munkájával és lazaságával próbálja kompenzálni vélt vagy valós munkahelyi sérelmeit.

Szakértők szerint egy biztonsági ellenőrzés akár egyetlen hanyag utasbiztonsági ellenőrön is elcsúszhat, és úgy gondolják, most is ez történt. Az éberséget a repülőtéri rendőrség folyamatosan ellenőrzi, a hibázó ellenőröktől pedig megvonhatják a munkájukhoz elengedhetetlen hatósági engedélyt. Az utóbbi időben emiatt több ellenőrt is elbocsátottak.

A kialakult helyzet összefügg azzal, hogy a Budapest Airport máig nem tudta rendezni a 2008-as, sztrájkkal végződő konfliktusát a szakszervezetekkel. A feszültséget csak fokozta, hogy a forgalom biztosítása érdekében a társaság görög ellenőröket alkalmazott.

A társaságnál jelenleg sincs érvényes kollektív szerződés.

Márton Attila miniszteri biztos szerint elsődleges célkitűzés a „clear” biztonsági besorolás visszaszerzése az ország soros EU-elnökségének kezdetére.