Lezárnának egy vízátemelőt Ajkán

2010.08.03. 09:58
Lakattal szeretné lezárni tulajdonosa azt a földterületet, amin Ajka egyik városrészének vízátemelő készüléke van. Ábrahám Attila azért zárná le a telket, mert az önkormányzat nem akar neki bérleti díjat fizetni, és bár az eladást egyik fél sem zárta ki, a tulajdonos által követelt árnak a város csupán töredékét tudná fizetni.

Napokon belül lakattal kívánja lezárni a tulajdonosa azt az Ajka-Padragkúton lévő földterületet, melyen a városrész vízátemelő létesítménye található. Az önkormányzat szerint ez bűncselekmény lenne és háromezer ember vízellátását veszélyeztetné - írja a Népszabadság.

Az ingatlanhasznosítással foglalkozó Vas megyei férfi idén márciusban szerezte meg a 962 négyzetméteres terület tulajdonjogát, amiért 480 ezer forint havidíjat kérne az önkormányzattól. Ábrahám Attila felajánlotta, hogy ha az önkormányzat nem tudna fizetni, meg is veheti tőle a területet 50 millió forintért, vagy egy hasonló értékű ingatlanért.

Horváth József polgármester szerint ez "még viccnek is rossz", mivel a telek a kért összeg töredékét éri csupán, körülbelül 50 ezer forintot. Ezt Ábrahám nem fogadta el, állítása szerint több millió forintért vette meg a telket.

A törvény szerint vízközmű létesítmények kizárólag a magyar állam vagy a települési önkormányzatok tulajdonában lehetnek. A padragkúti kiemelőt a város építette, a telek pedig annak idején a padragi termelőszövetkezet tulajdonában volt, és valószínűleg szabálytalanul került magánkézbe a szövetkezet felszámolásakor.

A város és a vállalkozó több alkalommal is tárgyaltak, ám megegyezésre nem jutottak, így a tulajdonos úgy döntött: lakattal zárja le a létesítmény kapuját, hogy csak azok léphessenek be oda, akik erre hozzájárulást kaptak tőle. A rendőrség figyelmeztette: ezzel a módszerrel bűncselekményt követne el, így akcióját végül elhalasztotta.

Az ügynek azonban ezzel még nincs vége, mivel mindkét fél pert indít: Ábrahám Attila a bérleti díj kifizetésére akarja kötelezni az önkormányzatot, a város pedig kisajátítási eljárásba kezd. Ebben az esetben a telek értékét bírósági szakértő fogja megállapítani, így az a polgármester szerint nem fogja elérni a tulajdonosa által kért 50 millió forintot.