Piros riasztás a fél országban

2010.08.06. 09:15 Módosítva: 2010.08.07. 00:49
Egy nyugat felől érkező zivatarlánc már átvonult a fél országon, de a szerb-román határ térségéből egy szupercella érte el a Dél-Alföldet. A vihar már eddig is komoly gondokat okozott: villám csapott egy zuglói házba, Vecsés és Üllő között leszakadt a felsővezeték. Egy elakadt villamosból ki kellett menteni az utasokat.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A legfrissebb: péntek éjszaka a MÁV bejelentette: Budapest térségében változik az elővárosi vasúti közlekedés szombaton, miután Kőbánya alsó megállóhelyen a heves esőzés a vasúti sínektől 40 centiméterre mintegy 5 méter mélyen tölcsér alakban kimosta a zúzottkövet. Bár a szakemberek már délután megkezdték a helyreállítási munkákat, a végleges helyreállítás leghamarabb vasárnapra történhet meg.

A nagyobb késések elkerülése érdekében szombattól - a szükséges munkák végéig - a monori elővárosi vonatok nem közlekednek. A szolnoki és ceglédi elővárosi vonatok csak Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek. Az érintett InterCity és gyorsvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarig végig járnak, és megállnak Kőbánya alsó megállóhelyen.

Az IC vonatok szombat éjfélig Kőbánya-Kispest és Nyugati pályaudvar között pót- és helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők. A szolgálatban lévő vasutasok a helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a helyreállításon - írja a MÁVINFORM.

Ez történt estig

Megközelítőleg 500-ra emelkedett a tűzoltókhoz érkezett riasztások száma országszerte pénteken estére. A délutáni adatokhoz képest ez újabb 200 riasztást jelent. A legkomolyabban érintett területek Békés megye - 65 vonulás - és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 50 helyszínre kellett kivonulni estig. Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentősen emelkedett a viharkárok száma a délutánhoz képest.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (OKF) beérkezett országos riasztások száma az esti órákra megközelítőleg 500-ra emelkedett, ami kimondottan magas, átlag feletti érték - tájékoztatott Töttős Györgyi, az OKF szóvivője. A tűzoltóknak elsősorban fakivágással, víz szivattyúzással és épületkárokkal kellett foglalkozniuk, közölte a Független Hírügynökség.

A meteorológiai szolgálat este már teljes Kelet-Magyarországra – a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióra – piros riasztást rendelt el. Az idokep.hu adatai szerint északkeleten, a Nyírség kapujában, valamint délen, a Duna vonalában is zivatarok alakultak ki egy tengely mentén. Dél felől továbbra is nagy kiterjedésű zivatarrendszer közelít hazánk felé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki pénteken délben a dél- és az észak-alföldi régióra a heves zivatarok miatt. Másutt - a Nyugat-Dunántúl kivételével - narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Bárhol előfordulhat jégeső, felhőszakadás: a csapadék mennyisége rövid idő alatt az 50 millimétert is meghaladhatja.

Délkelet felől egy hatalmas szupercella lépett be az országba, amelyben igen intenzív a csapadék- és villámtevékenység, írta az időkép.hu.

Nem lehet kizárni, hogy egy nagy területre kiterjedő, heves eseményeket okozó zivatarrendszer alakuljon ki a nap folyamán, akár orkán erejű, 120 km/h erősségű széllel. A Balatonnál az egyik széljelző automatarendszer reggel 99 km/h erősségű szelet regisztrált.

Ritka áramlási rendszer

Az időkép.hu szerint különös és ritka áramlási rendszer alakult ki hazánk felett; az éjszaka még alapvetően délnyugatról északkelet felé áramló cellák hajnalban elkezdtek "csavarodni", és először majdnem minden cella déli irányból észak felé haladt. Most annyival érdekesebb a helyzet, hogy a nyugati országrészben az áramlási irány változatlan, a Duna vonalában az északi, illetve keleti zivatargócok éppen ellenkezőleg, délkelet felől északnyugati irányba haladnak. Az időkép.hu percről percre rovata folyamatosan frissül.

A nyugat felől érkező zivatarlánc reggel fél kilenc körül érte el a fővárost. Néhány kerületből áramkimaradásokat okozott, a város több pontjáról is jelezték az internet belassulását, leállását, bár a szolgáltatók szerint nem volt különösebb probléma.

A T-Home szerint a rendszer üzemképes maradt, az előfizetők nem tapasztaltak különösebb üzemzavart.

A GTS Datanet szintén nem észlelt fennakadást, és nem nőtt meg a hibabejelentések száma sem. Mint azt a szolgáltatótól megtudtuk, a gerinchálózat atomstabil, annak fennakadás nélkül ki kell bírnia egy ilyen vihart, és bár a mikrohullámú hálózatban a légköri viszonyok miatt lehetett némi belassulás, ez automatikusan megszűnt, amint tovább állt a vihar.

A UPC-nél ugyan volt csütörtökön egy nagyobb leállás, ennek azonban még nem volt köze a viharhoz, a pénteki zivatar azonban nem okozott újabb problémákat a rendszerben.

Az Invitelnél is megnőtt a hibabejelentések száma, bár nem rendkívüli mértékben. Legtöbben a modemek és set top boxok áramingadozás és villámcsapás miatti meghibásodását jelentették be az ügyfélszolgálaton. "Ha ilyen probléma miatt hibásodnak meg ezek az eszközök, a lehető legrövidebb időn belül kicseréljük őket." – mondta Fejes Tibor, az Invitel lakossági üzletágának igazgatója.

Gond a vonatokon

Az ország több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás; 20-30 perces késések vannak a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vasútvonalon. A közlemény szerint Budapesten Kőbánya-Kispest és Kőbánya-teher állomások között a heves esőzések nyomán keletkezett vízátfolyás miatt megsüllyedt a vasúti pálya. A két állomás között csak egy vágányon közlekednek a vonatok. A nagyobb késések elkerülése végett a monori elővárosi vonatok nem közlekednek, ennek ellenére késnek a vonatok.

Piliscsaba és Leányvár között az esővíz hordalékot és iszapot hordott a sínekre. Egy munkagép segítségével nem sokkal ezelőtt megtisztították az említett szakaszt, de a Budapest- Esztergom vonalon, várhatóan az esti órákig, jelentős késésekre kell számítani.

A Budapest - Hatvan - Miskolc - Szerencs - Sátoraljaújhely, illetve Nyíregyháza vonalon Emőd és Nyékládháza között egy nagyobb fa dőlt a vasúti sínekre, ezért itt csak egy vágányon – várhatóan 15-20 perces késéssel – közlekednek a járatok. Tiszapalkonya-Erőmű és Nyékládháza között – szintén az átvonuló vihar következtében – tartós zárlat miatt nem közlekednek a vonatok.

Percenként riasztják a tűzoltókat

A hirtelen jött eső miatt alig egy óra alatt több tucat riasztás érkezett a fővárosi tűzoltókhoz. Eddig körülbelül 50-60 helyre kellett vonulniuk. Elsősorban vizet kell szivattyúzniuk, kidőlt fákat és ágakat kell eltávolítaniuk az útról, mondta a Független Hírügynökségnek Püsök József, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság sajtóügyeletese.

Villám csapott egy zuglói házba, a tetőszerkezete kigyulladt, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a tüzet. Ugyancsak villám csapott péntek délután az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) siófoki üdülőjébe. Senki nem sérült meg, az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek.

Salamon Kornél tájékoztatása szerint az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek. Személyi sérülés nem történt - mondta az ügyeletes, hozzátéve: a gyors beavatkozásnak köszönhetően  nem történt nagyobb baj, a károk felmérése tart.

Somogyban a pénteki vihar miatt még négy fakivágáshoz, kilenc helyen pedig vízszivattyúzáshoz hívták a  tűzoltókat Kaposvárról, Csurgóról, Tabról és Siófokról - közölte Salamon Kornél.

Tűzoltók és a BKV munkatársai menekítették ki az egyik 28-as villamos húsz utasát Budapesten, mert a rengeteg víztől a szerelvény elakadt a Maglódi út és a Gitár utca sarkán. A BKV közlése szerint a villamosok közlekedésében csak öt-tíz perces fennakadások voltak, minden vonalon helyreállt a menetrend.

Villám csapott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe, megbénítva a telefonforgalmat, közölte az ügyeletes. A térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést.

Villámcsapás miatt fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között, közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese. Emellett a ferencvárosi és kelenföldi pályaudvar között a Keleti pályaudvarra közlekedő gyorsvonat mozdonyának áramszedője szakította le a felsővezetéket, így két vonalon is késnek a vonatok. A Dunántúlról a Keletibe érkező és induló vonatok 15-20, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon pedig 20-25 perc késéssel közlekednek a vonatok.

A folytatás

Szombaton kezdetben még gyakran erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és a hétvégétől kezdve az időszak végéig a sok napsütést csak nappali gomolyfelhő-képződés zavarhatja meg. Eleinte főként északon és keleten várható eső, zápor, zivatar, a jövő hét elején azonban már nem valószínű csapadék, írja a meteorológiai szolgálat.

Ön is látta?
 

Borultak a programok

Schmitt Pál beiktatási ünnepségét a Szent György térről a Sándor-palota belső udvarára tették át, közölte Köztársasági Elnöki Hivatal. Az újságírók a Várszínházban kialakított sajtóközpontban figyelhették az eseményeket.

A vihar miatt nem 10-kor, hanem fél 12-kor kezdődött az úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság pénteki programja a Margitszigeten. A 18 órára kiírt csapat szabadon választott program ideje alatt is nagy valószínűséggel várható hasonló erejű vihar, de hogy akkor kell-e halasztani, arról csak délután döntenek a rendezők.