Újra kinyit az első magyar adománybolt

2010.08.09. 06:28 Módosítva: 2010.08.09. 16:35

Közel két évvel a kezdeményezés elindítása után nemrég bezárt az első magyar adománybolt, ahol azokat a ruhákat, könyveket árusították, amiket magánszemélyek vagy cégek adományoztak a boltot működtető alapítványnak, írta hétfői számában a Népszabadság.

Amint megfelelő helyiséget talál neki a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány, újranyit az első magyar adománybolt, reagált a cikkre az alapítvány. Állításuk szerint eddigi üzlethelyiségüket támogatásként kapták 1 éves szerződéssel, amely lejárt. A bolt így átmenetileg nem üzemel, de szerintük már szeptemberben újranyithat.

A Nyugat-Európában évtizedek óta sikeresen működő adományboltok rendszerének az a lényege, hogy az üzletben vásárlók olcsón juthatnak hozzá használt, de jó minőségű tárgyakhoz, és vásárlásaikkal egyben jótékonykodnak is.

A különböző nemzetközi segélyszervezetek képviselői több indokot is felsoroltak a lapnak, amelyek nehézzé teszik ilyen jellegű bolt működtetését Magyarországon. Ezek közé tartozik, hogy az adományt sokszor ki kell tisztíttatni, nem biztosított a folyamatosság, gondot jelent az üzlethelyiségekre vonatkozó szabályok betartása, és az eladott áruk utáni adófizetési kötelezettségek is.

Szintén probléma, hogy nem sikerült megtalálni a módját, miként válhat jogilag nonprofittá a tevékenység, a segélyszervezetek ugyanis nem folytathatnak profitorientált tevékenységet és az adományok értékesítésének ez az esete nincs szabályozva - olvasható a Népszabadságban.