Megsemmisítésre váró Gyurcsány-fotókra bukkantak

2010.08.09. 13:31 Módosítva: 2010.08.09. 13:32
Gyurcsány-fotókat tartalmazó CD-ket és DVD-ket találtak a Parlament alagsorában. A Magyar Nemzet szerint „nagy titokban” tervezett megsemmisítés céljából kerületek oda, a volt miniszterelnök fotósa szerint viszont a winchesteres tárolásra való áttérés után megmaradt, a privát képeit is tartalmazó biztonsági mentéseket bányászták ki a raktárból.

A legnagyobb titokban akarta megsemmisíttetni Gyurcsány Ferenc egykori fotósa, Déri Miklós a Miniszterelnöki Hivatal által rendelt fényképeket – állítja a Magyar Nemzet.

A lap hétfői cikke szerint két hónapnyi keresés után a napokban bukkantak rá azokra a fotókra, amelyeket a Déri és Társa Bt. készített a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején. A 178 darab CD-t és DVD-t az Országház alagsorában találták meg, mellettük a fotós 2009. október 14-i keltezésű levelével, amelyen Déri Miklóst azt írta a kormányzati iratkezelési főosztály illetékesének: „A mai napon leadtunk kétdoboznyi adathordozót (CDDVD- t) megsemmisítésre. Köszönjük, Déri Miklós.”

Déri Miklós szerint szó nincs titokban zajló megsemmisítésről. A miniszterelnök egykori fotósa az Indexnek azt mondta, a lemezeket akkor selejtezték ki, és melléjük akkor került a megsemmisítést kérő levél, amikor a rendszeresen elöregedő lemezek használatáról áttértek a winchesteres tárolásra. Miután a teljes archívumot három-négy helyen is lementették, a korábbi biztonsági mentések után feleslegessé vált lemezeket elküldték az iratkezelési főosztályra. Déri szerint a kancellária által rendelt, és kifizetett képeket a kormányszóvivői irodára, a kommunikációs osztályra, és kormányszóvivői webszerkesztőhöz is elküldték.

A fotós azt mondta, az ismeretlen emberekről készült fotók, horgászképek, amelyeket a Magyar Nemzet titokzatos képekként mutat be, az ő privát képei, amelyek szintén felkerültek a kidobott adathordozókra.

A 178 darabos lemezgyűjteményt a parlamenti iratkezelő osztály végül nem semmisítette meg, mert valaki felülbírálta a fotós kérését. A CD-k mellett ugyanis egy másik levelet is találtak: „Javaslom a TÜK-irodának (titkos ügyiratkezelő) a figyelmét felhívni, hogy ne semmisítsék meg az anyagot.” Azt, hogy ki indítványozta az adathordozók megőrzését, a Magyar Nemzet szerint nem lehet megállapítani, mert az aláírás olvashatatlan.