Schmitt: Akár tavasszal lehet új alkotmány

2010.08.09. 22:03 Módosítva: 2010.08.09. 22:08
A kormány év végére befejezné az alkotmányt előkészítő tanácskozásokat, és így akár tavasszal elfogadhatja az ország új alapokmányát a parlament, erről Schmitt Pál az MTV Este Extra műsorában beszélt. Az államfő magyar nyelv védelme díjat alapít, elődeinél gyakrabban jár majd a parlamentben.

Az új alkotmányt akár jövő tavasszal el is fogadhatja a parlament, mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Televízió Az Este Extra műsorának adott hétfői interjújában. Szerinte a mostani alkotmányból meg kell tartani azt, ami jó, és ami kiállta az idő próbáját. Mint mondta, ő maga nem lehet alkotmányozó elnök, de az alkotmányozási folyamatnak szeretne részese lenni.

A kormány szándéka, hogy az új alkotmányhoz beérkező javaslatokat átvizsgálja és az alkotmányt előkészítő tanácskozásokat év végére befejezze, mondta. Az államfő javasolni fogja, hogy - mint alapvető emberi jogot - az egészséges életmódhoz és a sportoláshoz való jogot is vegyék bele az alkotmányba.

Elmondta, hogy az alkotmány értelmében az államfő is alapíthat díjat, ezért létrehozza a magyar nyelv védelmének díját, amely a határon túli magyarok számára is nyitott lenne. Szerinte az anyanyelv kopik, szegényedik, a magyar fiatalok már nem beszélnek olyan szépen, mint korábban.

Beszélt arról is, hogy sűrűbben lesz a parlamentben, mint elődei, szeretné hallgatni a törvényhozás menetét. Közjogi méltóság kinevezésekor - mint például idén a legfőbb ügyész kinevezésekor - konzultál minden parlamenti párttal, mondta.

Schmitt Pál első külföldi útja Ausztriába vezet és az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat és találkozik az ottani államfőkkel is.

Kövér támogatná a korábbi ülésezési gyakorlatot

A parlament háromhetenkénti ülésezésének lehetőségét firtató kérdésre Kövér László házelnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában megerősítette, szerinte jó megoldás volt a 2002 előtti gyakorlat, ő azonban - mint mondta - egyedül semmit sem akar bevezetni, visszaállítani, eltörölni. Ha a frakciók ezt megvitatják és kezdeményezik, akkor szívesen támogatja majd.

Mint mondta, házelnöki ciklusa alatt is kifejti majd politikai meggyőződését, de a házelnöki pulpituson szigorúan pártatlan lesz. Az új parlament első törvényhozási időszakát értékelve azt mondta, hogy az első, "szükségképpen zaklatott" időszak után az a jó, ha a törvényhozás menete kicsit lecsendesedik, visszazökken a rendes kerékvágásba, és a szükséges egyeztetéseket lesz idő és mód elvégezni, hogy minél kevesebb hiba történjen a törvényhozásban, és minél kevesebb jogos kritika fogalmazódhasson meg.

Mindenképpen egyetért azzal a felvetéssel, amely szerint húsz év elteltével ideje lenne új alkotmányt elfogadnia az Országgyűlésnek, még akkor is, ha szerinte nem attól került kátyúba Magyarország és a magyar demokrácia szekere, mert rossz lett volna az alkotmány, szerinte ez félreértés.