Bezárhat a magyar pavilon a világkiállításon

2010.08.12. 09:39 Módosítva: 2010.08.12. 09:47
Könnyen lehet, hogy nemsokára bezár a sanghaji expó magyar pavilonja. A kormány nem fizet, így a kínai üzemeltetők nem jutnak a pénzükhöz. A héten már volt figyelmeztető sztrájk, és lehet, hogy a magyarokkal foglalkozó tematikus nap előtt végleg bezár a csarnok.

A sanghaji magyar pavilont működtető kínai alvállalkozók a héten figyelmeztető sztrájkot tartottak, és ha továbbra sem jutnak a pénzükhöz, könnyen lehet, hogy végleg otthagyják a gömböcöt, és bezárhat a sokat támadott, és rendkívül gyanús körülmények között létrejött magyar kiállítás az ázsiai expón - írja a Népszabadság.

A kialakult helyzet oka, hogy a magyar pavilon működtetését elnyerő, alig néhány hónappal az üzemeltetési pályázat kiírása előtt alapított Genexpo 2010 Hungary Kft. nem kapja meg a magyar államtól a működtetésre folyósítandó összeget. A sanghaji pavilon körüli ügyeket ugyanis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja, az üzemeltetésért felelős kormányzati szerv pedig a vizsgálat végéig nem folyósít. A magyar alvállalkozók kínai partnerei így nem jutnak a pénzükhöz.

A magyar pavilon - háttérben a Gömböccel
A magyar pavilon - háttérben a Gömböccel

A héten a technikai személyzet figyelmeztető sztrájkot tartott, és ha hamarosan nem oldódik meg a már három hónapja tartó pénzügyi probléma, könnyen lehet, hogy az egész üzemeltető személyzet otthagyja a magyar pavilont.

Ez a világkiállítás végét jelentené Magyarország számára, mivel a Népszabadság információi szerint nem lehet másik kínai partnert találni, hiszen csak a kiválasztott, előre ellenőrzött cégek üzemeltethetik a sanghaji pavilonokat.

A dolog időzítése azért is lenne némileg kínos, mivel pont ebben a hónapban, augusztus 22-én lenne az úgynevezett magyar nap, vagyis amikor a Magyarország bemutatkozna a világnak, így könnyen lehet, hogy a lelógó fa rudakkal körbe ölelt gömböc zárt ajtók mögött fogja várni a hivatalos kínai delegációt.

Gömböc a shanghai világkiállítás magyar pavilonjában
Gömböc a shanghai világkiállítás magyar pavilonjában

A Fidesz már ellenzékben is sokat támadta a 3,2 milliárd forintba kerülő magyar jelenlétet Sanghajban, kiemelve a negyven milliós tervezői díjat, az egy darab elbírált üzemeltetési ajánlatot, a drágább építkezést és a fantáziátlannak ítélt végeredményt. Így előfordulhat, hogy a kormány vállal némi kellemetlenséget azért, hogy nem teljesítésre hivatkozva, könnyen kiléphessen a Genexpoval kötött szerződésből.