A héten postázzák a kopogtatócédulákat

2010.08.16. 07:25 Módosítva: 2010.08.16. 09:58
Ezen a héten kézbesítik az érintett csaknem 8 millió választópolgárnak az október 3-i önkormányzati választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.

A választóknak augusztus 16. és 19. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést (a kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat. Az a választópolgár, aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, az a jegyzőhöz fordulhat, a jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. Ebbe az ötnapos intervallumba azonban beleesik az augusztus 20-i nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-i hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban elvileg nincs ügyfélfogadás. Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe.

Ügyeletet tartanak

Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatársat behívhatják a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

A 25 millió ajánlószelvényt - ahogy a tavaszi országgyűlési választáson - most is Magyarországtérkép-perforációval, új biztonsági elemként a választás típusától függően piros, zöld illetve sárga színcsíkkal és "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen.

A budapestiek három lapot kapnak

A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást.

A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást.

A fővárosiak három szelvényt kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselőtestület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

Nem szabad eladni

A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy tömbben kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is felhasználhatóak. A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia.

A szelvények hátoldalán most is szerepel a felhívás, amely szerint az ajánlásért cserébe nem lehet sem ígérni, sem pedig elfogadni semmilyen előnyt - például ajándékot vagy pénzt.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, illetve tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.  • Hírek
  • Hírek