Megalázták a megvert roma fiú szüleit a miskolci kórházban

2010.08.16. 10:00 Módosítva: 2010.08.16. 10:41
A miskolci kórházban nem voltak hajlandóak kiadni egy megvert roma kisfiú látleletét a szülők meghatalmazottainak. A Népszabadság munkatársa is hiába kérte, hogy az olvasni nem tudó szülők helyett megnézhesse mit írt a kórház a sajóbábonyi háziorvos által felpofozott, agyrázkódást szenvedett kisfiú orvosi dokumentációjába, az orvosok a gyerekvállalásról szóló kiselőadást tartottak helyette.

Múlt hétfőn kísérte el a Népszabadság munkatársa annak a sajóbábonyi kisfiúnak a szüleit az egyik miskolci kórházba, akit pár nappal azelőtt vert meg a sajóbábonyi háziorvos. A kisfiút és testvérét az eddig köztiszteletben álló bábonyi doktor a saját háza melletti, sittel borított önkormányzati területen pofozta meg, miután azt hitte, hogy az ő házának a kerítését bontják. A két felpofozott kisgyerek otthon várta, hogy a rendőrség a szülők feljelentése után kiérkezzen. Az egyikük a sok hányástól addigra annyira legyengült, hogy a kiérkező rendőrök kihívták hozzá a mentőket.

A szülők szerettek volna betekinteni a felvett orvosi jelentésbe, mert aggódtak, hogy abban rögzítik-e az erőszakos cselekményre utaló nyomokat. Mivel ők nem tudnak olvasni, magukkal vittek egy olvasni tudó rokont. A kórház személyzete nem működött együtt, és közölték, hogy csak a kezelés végével lehet megtekinteni a zárójelentést, illetve 3200 forint ellenében tudják kikérni a látleletet a rendőrségtől.

Másnap a Népszabadság munkatársa elkísérte a szülőket a kórházba. Az ott dolgozó orvos nem csak, nem volt hajlandó kiadni az iratokat, de egy hosszú kiselőadás kíséretében hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy mi a véleménye arról, ha valaki sok gyereket vállal, illetve, hogy szerinte egy ennyi idős gyerek már képes akarva vagy akaratlanul hazudni.

Végül hajlandó lett volna csak az olvasni nem tudó szülőknek bemutatni a papírt. Erre a szülők és az újságíró hiába írtak gyorsan egy meghatalmazást, hogy olvasni tudó személy is jelen lehessen, az orvos munkaideje hirtelen lejárt. Végül hiába vártak délután háromtól este fél nyolcig, az iratokba nem tekinthettek be, ellenben megfenyegették őket, hogy feljelentést tesznek ellenük, amiért akadályozzák az ügyeleti munkát.

A szülők azért is aggódtak, mert a miskolci kórházban dolgozik az ügyben érintett háziorvos felesége.

A kisfiú azóta hazakerült, a család jogi képviseletét pedig a Társaság a Szabadságjogokért fogja ellátni, ők kérik majd ki az iratokat a rendőrségtől ahol nyomozás indult az ügyben.

A sajóbábonyi háziorvos, akinek eddig soha nem volt semmilyen összetűzése a város roma közösségével, rögtön az eset után elnézést kért. Beismerte, hogy tévedett és hiba volt felpofoznia a fiúkat.

A miskolci kórház igazgatója szerint bár a személyes adatokkal rendkívül körültekintően kell bánni, elismerte, hogy alkalmazottai lehettek volna jóval rugalmasabbak is az ügyben. Az orvosok stílusa miatt pedig sajnálatát fejezte ki.