Felvonták a köztársaság lobogóját a Parlament előtt

2010.08.20. 10:23 Módosítva: 2010.08.20. 10:26
Katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját péntek reggel a Parlament előtt, a Kossuth téren. Ezzel megkezdődtek az idei augusztus 20-i állami ünnepségek.

A ceremónián részt vettek a közjogi méltóságok: Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. A megemlékezésen részt vett a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Díszzászlóalj, valamint a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége is. A Himnuszt Szvorák Katalin énekelte.

Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját  (Fotó: Földi Imre)
Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját (Fotó: Földi Imre)

A ceremónia után háromnegyed tíztől katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége vonul fel az Oktogon és a Hősök tere között, ahol az ünnepélyes tisztavatást tartják 11 órától. Itt beszédet mond a köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Idén először egy hallgatói század az új díszegyenruhában jelenik meg a tisztavatáson. Az öltözettel a katonák tisztelegnek a háborúkban hősi halált halt, a magyar hadseregben mindenkor szolgált tisztek előtt. A ceremónia új eleme, hogy az ifjú tisztek esküjük elmondása után kardot rántanak.

Katonai tiszteletadás (Fotó: Földi Imre)
Katonai tiszteletadás (Fotó: Földi Imre)

Magyarország területének nagy részén napos idő várható egész nap, a napsütést csak néhol zavarják meg fátyolfelhők - mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Az előrejelzések szerint az ünnepségek alatt napos, derült idő lesz, az esti tűzijáték idejére gyenge, mérsékelt légmozgást várnak Budapest térségére, legfeljebb 25 hm/órás széllel.