Eddig 130 milliót ítéltek meg a 2006-os tűzijáték sérültjeinek

2010.08.23. 15:28 Módosítva: 2010.08.23. 16:24

A 2006-os tűzijáték sérültjeinek több mint felével már megegyezett a kormány a kártalanításról. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, a beérkezett 63 igényből 37 esetben született már megállapodás összesen több mint 128 millió forint kifizetéséról. A tűzijáték 5 halálos áldozatának hozzátartozói ebből együtesen 42 millió forintot kapnak. 4 ember van, aki nem egy konkrét összeget kap, hanem szeptembertől különféle mértékű életjáradékot.

A kártalanításra várhatóan 300 millió forintot költenek, amit a költségvetés általános tartalékából fedeznek, mondta korábban Gulyás Gergely fideszes politikus.

Az eddigi egyezségek valamivel több mint 128 millió forintos kifizetésről szólnak. A legtöbbet egy összegben a tűzijáték öt halálos áldozatának 23 hozzátartozója kapja, összesen 42 millió forintot. Négyen vannak, akik a kártérítésen kívül életjáradékot is kapnak majd szeptembertől, mert annyira súlyosan megsérültek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a többi - több mint 20 - igénnyel kapcsolatban jelenleg is zajlanak még az egyeztetések. Szerinte valószínűleg lesz olyan, akivel nem sikerül megállapodni az összegben, így abban az esetben a bírósági eljárás folytatódhat. Azt azonban Répássy Róbert leszögezte, hogy a jogalap ilyenkor is megvan a kártérítésre, hiszen az állam elismerte felelősségét a történtekben.