Bontani kezdte a főiskola épületét az építési vállalkozó

2010.08.25. 09:14
Egy vállalkozó jelképesen bontani kezdte a szekszárdi Illyés Gyula Főiskola új épületszárnyának szigetelését, mert szerinte a fővállalkozó 2,7 millióval tartozik neki, írja a teol.hu.

Asztalos László tűrhetetlennek tartja, hogy nem akarják kifizetni az elvégzett pótmunkát. Elismerte ugyanakkor, hogy késett az átadással, és a festéssel kapcsolatban is felmerültek minőségi kifogások, írja a teol.hu.

Tatai Miklós, a kar gazdasági igazgatója felszólította a vállalkozót, hogy hagyja el az épületet, különben rendőrt hív. Asztalos azt ígérte, szerdán folytatja az akciót.

Az építkezés fővállalkozója, a Zalai Általános Építési Vállalkozó (ZÁÉV) Zrt. A cég területi főmérnöke elmondta, az alvállalkozó követelése kétféle munkáról szól. A hétfői megbeszélésen az elvégzett munkákat mennyiségileg egyeztették.

Mint kiderült, a fele pót-, a másik fele többletmunka volt. Jogszabály írja elő, hogy átalánydíjas szerződés esetén a vállalkozó többletmunkát nem számolhat el. A pótmunka kerekítve 1,4 millió forint volt, az árak felülvizsgálata nélkül.

A szerződés szerinti munkákra az alvállalkozó a teljesítésigazolást megkapta, annak ellenértékét számlázhatja. Ugyanakkor a munka elvégzésének a szerződéses határideje május vége volt. Ehhez képest a vállalkozó hiba- és hiánymentesen máig nem teljesített. Számításaik szerint több lett volna a kötbér, mint a szerződésben visszalévő összeg.

Ezért azt ajánlották, hogy pótmunka-igényével szemben fogadja el a kötbért, és az eredeti szerződés szerint zárják le a munkát, olvasható a Tolna megyei hírportálon.