Hazajött a szilánkoktól sérült magyar katonaorvos

2010.08.27. 10:58 Módosítva: 2010.08.27. 11:04
Hazaérkezett csütörtök este az afganisztáni támadásban súlyosan megsérült egyik magyar katona, Dani Fruzsina orvos főhadnagy. Már este megvizsgálták a Honvédkórház orvosai és megállapították, hogy a testében több, a robbanásból származó szilánk is van, azonnali műtétre azonban nincs szükség.

A Honvédelmi Minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az orvos főhadnagy az Afganisztánból - hathónapos küldetésük lejártával - hazatérő katonák egy 90 fős csoportjával érkezett meg Ferihegyre. Mentőautóval szállították a Honvédkórházba.

Zsíros Lajos, a honvédség fősebésze a vizsgálat után megállapította, hogy a katona testében több, a robbanásból származó szilánk van, de azonnali operációra nincs szükség. A sérült eltört hüvelykujját szakszerűen látták el a Mazar-e Sharif-i katonai kórházban, így orvosi engedéllyel saját otthonában tölti betegszabadságát. A tárca beszámolt arról is, hogy továbbra is kritikus az állapota a támadás legsúlyosabb sérültjének, Kolozsvári György zászlósnak.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt. Kolozsvári György, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa életveszélyesen megsérült, őt már itthon, a Honvédkórházban ápolják.

Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsérült a repeszektől, de azonnal megkezdte sebesült bajtársai ellátását. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ő nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, mert ő még Afganisztánban marad.

A hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz főhadnagy holttestét vasárnap szállítják haza. Koporsóját teljes nyilvánosság mellett, katonai tiszteletadással, vasárnap fogadják a honvédség kecskeméti repülőbázisán.

Az Észak-Magyarország című lap pénteki számában közölt gyászhirdetés szerint hétfőn délután három órakor helyezik örök nyugalomra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán az Afganisztánban elesett 31 éves katonát. A Magyar Köztársaság hősi halottjává nyilvánított Pappné Ábrahám Juditot a kastélykertben temetik el református szertartás szerint.