ÁSZ-vizsgálatos zsarolásról tanácskoztak a fideszesek

2010.09.05. 17:16
"Gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal" – a stop.hu birtokába került hangfelvétel szerint a kónyi fideszes polgármester-jelölt és helyi párttársa egy titokban rögzített beszélgetésen azt mérlegelte, milyen hatása lehet szocialista ellenfelükre egy gyors számvevőszéki akció. A fideszesek szerint sokan kopogtatnak most az új ÁSZ-elnöknél, hogy valamivel megfogják az MSZP-s riválist.

"A mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármester-jelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat" - hallható a stop.hu birtokában lévő hangfelvételen, amely az önkormányzati választásokon induló fideszes jelöltek megbeszélgetését tartalmazza.

A ötperces vágott felvételen a Győr-Sopron megyei Kóny község fideszes polgármester-jelöltje, Németh Marica és a párt helyi képviselőjelöltje, Ágoston Tamás tanácskozik arról, mit tehetnek a jelenlegi polgármester meggyengítéséért.

Pozsgai Imre szülőfalujának fideszes vezetői szerint ugyanis, ha egy ÁSZ-vizsgálattal „nem tudják megfogni” el fognak bukni a választáson.

A stop.hu felvétele szerint Németh Marica felvetésére Ágoston Tamás javasolja, hogy „egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években".

Az elhangzottakból az is kiderül, hogy a fideszesek nem szeretnének nagyobb időszakot átölelő vizsgálatot, mert az a korábbi fideszes vezetés ténykedését is érintené.

A megbeszélés résztvevői szerint nem lényeges, hogy lesz-e eredménye az ÁSZ vizsgálódásainak. Ágoston Tamás kijelenti, "ha a választások előtt egy héttel indul el, nekünk az is nagyon jó és nem is akarunk eredményt a választásokig". (...) "Arra mondtuk azt, hogy nekünk az is jó, ha elkezdenek vizsgálódni, és azt mondta erre Alpár, hogy azt garantálom, hogy a faluban az látványos lesz". A felvételen emlegetett Alpár, Gyopáros Alpár, aki a csornai választókörzet fideszes képviselője. Ezt valószínűsíti, hogy a beszélgetésen hallható utalás Áder Jánosra, aki szintén csornai, és Gyopáros elődje volt a parlamentben: "Alpár (...) felhívja a Jánost, az Ádert, az Áder viszont állítólag puszi barátságban van ezzel az emberkével, és megpróbálnak valamit, hogy kicsit kotorjon".

A stop.hu szerint a felvétel bizonyítja, nemcsak a kónyiak gondoltak a számvevőszéki ellenőrzés bevetésére, hanem az ország számos önkormányzatában próbálják botránykeltésre használni az elvileg független intézményt, amelynek élére a kormányváltás után nevezeték ki Domokos László volt fideszes országgyűlési képviselőt.

A stop.hu-nak Ágoston Tamás azt mondta, csak személyes hajlandó kommentálni a hangfelvétel tartalmát, „mindenféle kreált információkkal” nem hajlandó foglalkozni.