Bene László nem ment el a bizottsági meghallgatásra

2010.09.06. 09:44
Nem tudta hétfőn meghallgatni Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság. Bene nem jelzett vissza a meghívóra, telefonon sem tudták elérni. Valószínűleg Szilvásy György sem jön el szerdai meghallgatására.

Nem jelent meg hétfőn a parlament emberi jogi bizottságának 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottsága előtt Bene László, aki a 2006-os zavargások idején országos rendőrfőkapitány volt. "Lehet, hogy most is Rio de Janeiróban van" - jegyezte meg Gulyás Gergely, az albizottság fideszes alelnöke. Elmondása szerint Benét időben, levélben értesítették, nem kaptak visszajelzést arról, hogy nem kíván megjelenni. Hívták mobiltelefonon is, de nem sikerült elérniük.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Bízunk benne, hogy csak szervezési probléma volt, bár semmi sem utal erre" - mondta Gulyás, aki mielőtt elnapolta volna az ülést, még megadta a szót a jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak, aki felszólalásában Gergényi Péter múlt heti meghallgatásáról beszélt - szerinte az egykori budapesti rendőrfőkapitány hazudott -, meg arról, hogy Gyurcsány Ferenc is lemondta a meghallgatást.

Értesüléseink szerint egyelőre Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter sem jelzett vissza. Szilvásyt szerdán hallgatná meg a bizottság, de a meghívó levélre nem reagált, a bizottság munkatársai pedig "nem tudták megszerezni a mobilszámát".

A 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság létrehozását a Fidesz kezdeményezte, az elszámoltatás egyik fő választási ígérete volt. A bizottság eddig több rendőri vezetőt is meghallgatott, Szabadfi Árpád, Bene egykori helyettese a múlt héten már beszámolt a bizottság előtt. 2006 szeptemberében, a Kossuth téri tüntetések és a tévéostrom idején amúgy Szabadfi volt a rangidős parancsnok, Bene László egy konferencián vett részt Brazíliában, így túl sok mindent amúgy sem tudott volna hozzátenni a Szabadfi által már elmondottakhoz. Szabadfi meghallgatása amúgy nem tartogatott meglepetéseket, azt például, hogy a tévéostrom éjszakáján kétszer is beszélt telefonon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Gyurcsány már a tévéostrom másnapján maga is lenyilatkozta.