Göncz Kinga: Brüsszelben már felmerült, alkalmas-e Magyarország az EU-elnökségre

2010.09.11. 20:20
Göncz Kinga szerint Magyarország se a szomszédaival, se az uniós intézményekkel nem jön ki jól. Martonyi János külögyminiszter szerint inkább nemzeti összefogásra lenne szükség, és az MSZP vádjai kárt okozhatnak az országnak.

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy az ország felkészült az EU soros elnökségének betöltésére.

Göncz Kinga volt külügyminiszter a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett "100 nap - Becsapott Magyarország" című budapesti konferencián elmondta: az érvek között szerepelt, hogy nem megfelelő Magyarország szomszédságpolitikája, és nem szerencsés az sem, hogy ilyen konfliktusos a viszonya az uniós intézményekkel.

A kérdések között felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselnie - tette hozzá. Göncz Kinga úgy látja: mindezekhez hozzáadódik, hogy a kormány leváltotta Iván Gábort, aki eddig koordinálta az elnökségi felkészülést.

Véleménye szerint Magyarországgal szemben kialakult egyfajta bizalmatlanság gazdaságpolitikai szempontból, és az a külső megítélése, hogy a kormány nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, illetve Európa számára érthetetlen, múltba forduló lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását.
Göncz Kinga kiemelte: Brüsszelben "a levegőben lóg", hogy azok az országok, amelyek nem tartják a hiánycélt, komoly szankciókra számíthatnak, akár a szavazati jogukat is megvonhatják, vagy leállíthatják a strukturális alapok kifizetését.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szombaton, egy más témában tartott sajtótájékoztatón reagált a szocialista politikus által elmondottakra. Közölte: aki ilyeneket beszél ország-világ színe előtt, az Magyarország sikertelenségében érdekelt, és kárt okoz az országnak. Hangsúlyozta: Magyarország felkészült az EU soros elnökségének betöltésére.

Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben reagált Göncz Kinga szavaira. A magyar diplomácia vezetője  hangsúlyozta, hogy a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség ellátása érdekében nemzeti egyetértésre, együttműködésre van szükség.

"Nem hiszem, hogy megfelel a magyar érdekeknek, ha bármelyik politikai erő olyan előrejelzéseket tesz, hogy nem tudunk majd megfelelni a követelményeknek" - mondta Martonyi magyar újságíróknak.

A külügyminiszter felszólított arra, hogy "a közös cél érdekében dolgozzunk együtt, segítsük a közös munkát".

Azzal kapcsolatban, hogy Göncz Kinga kifogásolta, hogy Iván Gábort, aki eddig a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetőjeként koordinálta az elnökségi felkészülést, Zágrábba küldik nagykövetnek, Iván helyét pedig Györkös Péter eddigi zágrábi nagykövet foglalja el Brüsszelben, Martonyi János kijelentette: "mindketten kiváló szakértői az európai integrációnak. Mindkettőjükben megbízom, mindkettőjüket ismerem évtizedek óta. Nem hiszem, hogy önmagában ez a döntés ilyen találgatásokra adna okot".

Martonyi sajnálná, "ha politikai megfontolások alapján megindulna egy suttogó propaganda, inszinuáció".

"Ha ezt a hírt bizonyos körök erőteljesebben terjesztik, az valóban kellemetlen és veszélyes lehet a magyar elnökség sikeres megvalósítása szempontjából" - vélekedett a külügyminiszter.