Össszeakaszkodott az országos főbíró a budapestivel

2010.09.12. 09:57
Nyílt – helyenként személyeskedő hangvételű – levélváltás zajlott le a budapesti bíróságok helyzetéről a Fővárosi Bíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság vezetője között - írta a Magyar Nemzet csütörtökön. Az érintettek szerint személyes ellentét nincs, de valóban volt levélváltás, amiben szakmailag eltérő álláspontokat fogalmaztak meg.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének szóvivője szerint nincs semmiféle személyes ellentét Baka András főbíró és Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke között. Szűcs Péter ezzel a Magyar Nemzet cikkére reagált, miszerint belviszály robbant ki a bíróságokon. A lap azt írta, hogy "nyílt - helyenként személyeskedő hangvételű - levélváltás zajlott le a budapesti bíróságok helyzetéről" Baka András, az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, valamint Gatter László FB-elnök között.

Túlterhelt a Fővárosi Bíróság, maradhat?

A Magyar Nemzet szerint a mintegy kétszáz bírót foglalkoztató Fővárosi Bíróság ítélkezik a legtöbb gazdasági és más perben, s ide érkeznek be a legnagyobb bűnügyek is. Ezt kimutatta az az elemzés is, amelyet júniusban készítettek el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szakemberei Baka András főbíró kezdeményezésére. Ezért felvetődött a Fővárosi Bíróság két megyei szintű törvényszékre bontása, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) karcsúsítása, néhány nagyobb kerület leválasztása.

A fővárosi főbíró, Gatter László azonban úgy látja: a kép nem teljes, az összegzés nem tartalmazza, hogy az FB arányaiban kisebb létszámmal és hatékonyabban dolgozik, mint az országos átlag. Szerinte nincs szükség arra, hogy az FB helyett két külön bíróságot szervezzenek, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyes részeit pedig más kerületekhez telepítsék. Erről szóló levelét Gatter elküldte Baka Andrásnak, a Kisbíró című belső szakmai hírlevélben pedig nyilvánosságra hozta. Ezekben és a válaszban voltak helyenként személyeskedő részek a lap szerint.

Vita van, de nem személyeskedő

A cikkre reagálva a főbíró szóvivője az MTI-nek elmondta: hónapokkal ezelőtt Gatter László egy Baka Andrásnak címzett levelet tett közzé az FB belső levelezési rendszerén, amelyre a főbíró akkor ugyanott válaszolt. A kérdések, amelyekben eltérő vélemények fogalmazódtak meg: a központi bírósági régió, az FB és a Pest Megyei Bíróság régóta köztudottan nehéz helyzete, a lehetséges megoldási irányok - ismertette Szűcs Péter.

Közlése szerint ezeken a bíróságokon a jogkereső közönség és a bírák számára is nehezen kezelhető a túlterheltség és a perek elhúzódása. Ez évek óta a bírósági vezetés egyik központi problémája. Az itt dolgozó bírák és igazgatási vezetők mindent megtesznek, ami tőlük telik, s azt sem vitatja senki, hogy a mára kialakult helyzet több évtizedes folyamat eredménye. Statisztikai tény, hogy az ország különböző régiói között aránytalanul oszlik meg a munkateher, az ügyek sokasága a fővárost és Pest megyét sújtja - magyarázta a szóvivő.

Ugyanakkor a vizsgálatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek erőfeszítései nem hozták meg a várt eredményeket, ezért új megoldásokban is gondolkodni kell, és nem lehet csupán a bíróságok költségvetésének növelésétől várni a helyzet javulását.

Az erőforrások szűkössége mellett szerkezeti problémák is vannak, amelyekre strukturális válaszokat kell adni - hangsúlyozta Szűcs Péter, megjegyezve, hogy egyik lehetőségként valóban felvetődött az FB két megyei szintű törvényszékre bontása, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) karcsúsítása, néhány nagyobb kerület leválasztása.

E meglehetősen összetett kérdésről még nem született döntés, szükség van további vizsgálódásokra, különböző szempontok mérlegelésére, az érintettekkel való konzultációkra. Ebben a körben jelenleg eltérő a véleménye az LB és az FB elnökének, de e mögött nincs semmiféle személyes ellentét, csupán egyes szakmai részletkérdések eltérő megítélése - mondta a főbíró szóvivője.

Gatter nem darabolná a saját szervezetét

Gatter László FB-elnök szintén azt hangsúlyozta: szó sincs bírósági vezetők közti konfliktusról, vagy belviszályról, ő csupán még le nem zárt szakmai és szervezeti részletkérdésekben ajánlott megfontolásra bizonyos szempontokat a főbírónak.

"Ellentét nyilván nincs, és nem is lehet köztem, illetve az LB elnöke között, de úgy gondolom, hogy az átalakítások előkészítésének jelenlegi szakaszában hangot adhatok a véleményemnek" - fogalmazott.

A főváros bíróságainak átszervezésével kapcsolatban kifejtette: önmagában egyik megoldás sem jó, vagy rossz. FB-elnökként egy évtizede folyamatosan szorgalmazza a PKKB karcsúsítását, ám önmagában a szervezeti átalakítás nem biztos, hogy növelné a hatékonyságot. Ha ugyanis egy nagyobb szervezetet több részre bontanak, akkor ott nyilvánvalóan keletkeznek elhelyezési nehézségek, létre jönnek újabb vezetői pozíciók, meg kell oldani illetékességi kérdéseket, és nem utolsó sorban egyszeri, milliárdos kiadásra lehet számítani - magyarázta.

Gatter László szerint ugyanez vonatkozik az FB két részre osztására is, amit elvileg szintén nem ellenez, ám itt is az eltérő szempontok körültekintő vizsgálatát javasolja folyamatos véleménycserével, amíg a végső döntés ki nem kristályosodik.

Mint megjegyezte: az LB-elnökéhez címzett levelében azt jelezte, hogy nem tud azonosulni a központi régió problémáinak megoldását vizsgáló OIT-bizottság azon megállapításával, amely szerint az FB szervezete túl nagy, méretei miatt nem kezelhető, és ez az oka a kialakult nehézségeknek. Szerinte nem ez a fő ok, amit alátámaszt az is, hogy az FB-t - egyedül a magyar bíróságok közül - háromszor is átvilágították független szervezetek, és azt állapították meg, hogy jól irányított, kellően szabályozott. Az ok sokkal inkább az lehet, hogy az FB-n évtizedek óta jóval magasabb az egy bíróra jutó bírósági ügyek száma, mint az országban másutt.

Fegyelmi a pályázó Cserni ellen

Gatter László megerősítette a Magyar Nemzet azon információját, hogy hétfőn nem lesz fővárosi összbírói értekezlet, miután annak napirendjén szerepelt volna a FB elnökhelyettesi posztra kiírt pályázatok véleményezése, ám a három pályázó egyike, Cserni János bíró ellen a napokban fegyelmi eljárást kezdeményezett.

Magyarázata szerint erre azért volt szükség, mert Cserni János egy internetes oldalon hosszabb írást tett közzé (a Galamuson megjelent cikk itt olvasható), amelynek tartalma teljes egészében "nyilvánvaló és markáns politikai véleménynyilvánítás", amit a bírák számára egyértelműen tilt a törvény. Amennyiben az eljárás megindul, Cserni a szabályok szerint nem pályázhat az FB elnökhelyettesi posztjára.

"Nem volt mérlegelési lehetőségem. Függetlenül attól, hogy mi a magánvéleményem a Cserni János írásában kifejtettekről, bírósági vezetőként kötelességem volt fegyelmi eljárást kezdeményezni" - hangsúlyozta Gatter László, aki visszautasította a cikk azon feltételezését, hogy "régi és mély személyi ellentét van Gatter László és Baka András, valamint Gatter és Cserni között". Szavai szerint Cserni János színvonalas bírói munkáját mindig is elismerte, személye ellen sincs kifogása, csupán arról van szó, hogy igazgatási vezetőként nem számít rá, nem szeretne vele együttműködni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás