Nem tilos a különóra az óvodákban

2010.09.13. 12:03 Módosítva: 2010.09.13. 12:25
A minisztérium szerint az országos alapprogram egy félreérthető mondata miatt szüntették meg a délutáni foglalkozásokat több helyen.

A NEFMI oktatási államtitkársága közleményben reagált a Népszabadság hétfői cikkére, ami arról számolt be, hogy az óvodai nevelés országos alapprogramjának egyik mondata miatt több óvodában megszüntették a különórákat.

"A teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus tartja" - ez a kitétel okozta a félreértést. A minisztérium azt írta, hogy a hitoktatás a jogszabályoknak megfelelően ezután is folyhat. "Az egyházi jogi személy által foglalkoztatott hitoktató vezetheti a hitoktatással kapcsolatos foglalkozásokat", olvasható a közleményben.

Hasonló a helyzet, ha például néptánc- vagy úszásoktatást szerveznek: külső szakember vagy segítő megfelelő végzettséggel vezetheti a foglalkozásokat.

A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy az óvodai nevelési idő nem azonos az intézmény nyitvatartási idejével. A fenntartó engedélyével bérbe lehet adni a szabad helyiségeket, de ezeken a rendezvényeken nem kötelező a részvétel.