Orbán negyedszer is értékel

2010.09.13. 00:55
A rövidre szabott nyári szünet után szeptember 13-14-én kezdetét veszi az országgyűlés őszi ülésszaka. A szeptemberi ülésnap után háromhetes szünet következik, legközelebb már csak az önkormányzati választások után ül össze újra az országgyűlés.

Hétfőn a nap fénypontja Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása lesz. Mivel Orbán 9 napon belül negyedszer fog nyilvánosan felszólalni, sok újdonságot nem remélhetünk a beszédtől. Utópiák bukásáról, a valóság diadaláról fogunk hallani, esetleg még arról, hogy a realitás kevés. Szinte biztos szó lesz ejtve a frankhitelesek kisegítéséről is, hiszen erről határozott csütörtökön a kormány és a Fidesz frakciója - Kósa Lajos ötletes jellemzése szerint kampányolás helyett tették ezt, és ezt Kósa kampányfőnök még komolyan is gondolta.

Hétfőn mutatkozik be házelnökként Kövér László is, egyből szomorú kötelességeket teljesítve. Első házelnöki felszólalásában Bánffy György volt országgyűlési képviselőre, második felszólalásában az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonákra emlékezik majd.

A napirend elfogadása után szokás szerint interpellációkra és kérdésekre kerül sor. A szocialisták közül Káli Sándor miskolci polgármester a jobbikos vonalat viszi majd, azt kérdezi majd Orbán Viktortól, hogy "[h]ogyan kívánja segíteni a Kormány a csaló fészekrakók kilakoltatását?", amire a tényleg jobbikos Szávay István az etnobiznisz, "az önmaga tragikomikus paródiájává váló kisebbségi önkormányzatiság" felemlegetésével kontráz. Az elempés Schiffer András "Narancskaszinó a banánköztársaságban" címmel interpellálja a miniszterelnököt. Azt az önkormányzati kampánynak tudjuk be, hogy hétfőn nem egy, hanem két kormánypárti öninterpelláció is lesz, akármennyire is ígérte azt a Fidesz frakcióvezetője, hogy ettől tartózkodni fognak. Az interpellációk listáját itt, az azonnali kérdésekét itt érhetik el.

A hétfői ülésnapon négy határozathozatal lesz, döntenek a képviselők az új, egységes közszolgálati médiakuratórium, a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról (javaslat), az új médiafelügyelet, az NMHH Médiatanácsának tagjait jelölő bizottság felállításáról (javaslat), egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról (javaslat), valamint a magyar-horvát gáz- és olajvezetékek üzemeltetéséről szóló megállapodásról (javaslat).

Öt képviselő mentelmi ügyében is döntenek, ezek részleteiről leghamarabb közvetlenül a plenáris ülés előtt, a mentelmi bizottság ülése után tudunk beszámolni.

Hétfőn még lefolytatják az iskolai Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséről szóló törvényjavaslat részletes vitáját (javaslat), majd kedden rátérnek a zárszámadási vitára (javaslat), amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter negyven perces expozéja nyit majd.