Lesújt az iskolakerülőkről szóló törvény

2010.09.21. 19:24 Módosítva: 2010.09.22. 09:42
Alig tart két hete az iskola, de már most van olyan gyerek, akinek összegyűlt 50 igazolatlan órája. Az RTL Híradó információja szerint például Heves városában három ilyen diák is van, és egyre több megyében gyűlnek a szülői figyelmeztetések.

Az új szabályok szerint ha ennyit hiányzik a gyerek, akkor a jegyzőnek kötelessége felfüggeszteni a családi pótlék vagy az iskoláztatási támogatás kifizetését.

Helyette természetbeni juttatást kellene adniuk, de erről a megkérdezett önkormányzatok nem tudták, hogy pontosan mit is jelent.Szendrőládon az egyik családban összesen 8 gyerek van.

A gyerekek édesanyja az RTL Híradónak azt mondta: tavaly előfordult, hogy a gyerekek nem tudtak eljutni az iskolába, de akkor is csak azért, mert nem volt pénzük cipőre.

Az idei tanévtől a jegyzőnek 10 igazoltatlan óránál figyelmeztetnie kell a szülőt. 50 órát meghaladó hiányzásnál pedig fel kell függesztenie a teljes iskoláztatási támogatást. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságán azt mondták: így akarják ösztönözni a szülőket, hogy járassák iskolába a gyerekeiket.

Nemcsak az iskoláztatási támogatásból, hanem a családi pótlékból sem láthatnak pénzt ezek a családok. Utóbbit természetbeni juttatásként kapnák meg ugyanis. Se a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, se a Belügyminisztérium és rajtuk keresztül a Közigazgatási Minisztérium sem válaszolt kedden arra, hogy ez pontosan mit jelent. A jegyzők, akikkel az RTL Híradótól beszéltek, mind azt mondták: nem tudják, pontosan hogyan kell alkalmazni a törvényt.