Rudi: Cserben hagytak minket a rendőrök a székházostromkor

2010.09.22. 16:12 Módosítva: 2010.09.22. 16:29
Az intézmény munkatársai előtt hagyták el a rendőrök az MTV székházát a tévéostromkor, állította Rudi Zoltán volt elnök. Szerinte a rendőrök nem is tájékoztatták a dolgozókat, akik végül a Nádor utca felőli kijáraton távoztak.

Az MTV székházának 2006 szeptemberi ostromakor, amikor a rendőrök elhagyták az épületet, úgy éreztük, hogy cserben hagytak minket, mondta Rudi Zoltán az MTV volt elnöke a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság szerdai ülésén.

Rudi azt mondta, hogy este tíz körül ért az épülethez, ahová a Nádor utca felőli bejáraton ment be. A rendőrök kiérkezéséig az intézmény saját biztonsági szolgálata biztosította a televíziót, ők később is részt vettek a munkában.

A volt tévéelnök azt mondta, próbált kapcsolatot teremteni a rendőrökkel, próbálta elérni Gergényi Pétert is, de nem sikerült, hivatalos tájékoztatást pedig senkitől sem kapott arról, hogy mi történik. Mint mondta, egy gyakorlóruhában lévő rendőrnek mutatták be, akinek a nevére nem emlékszik, ő biztosította a helyszínt, de információkat tőle sem kapott.

Rudi Zoltán állítása szerint a biztonsági szolgálat vezetője egyszer csak szólt, hogy nem tudják megállítani a tömeget, mert a rendőrök elhagyták az épületet, erről azonban nem tájékoztatták az épületben lévőket. Az terjedt el, hogy a helyszíni parancsnok a sok sérült rendőr miatt visszavonta embereit, mert attól tartott, hogy megölik őket a tüntetők.

Rudi szerint 20-25 perccel a rendőrök távozása után felmérték a helyzetet, hogy nincs védelmük, majd az MTV biztonsági szolgálatának vezetőjének tanácsára döntött az épület evakuálásáról. Az egykori vezető a Nádor utca felé távozott kollégáival, ahol demonstrálókat és mentőket láttak, de rendőrökre nem emlékszik. Kitért arra is, hogy nem tud összecsapásról az épületben.

A volt elnök állítása szerint csak másnap tudta meg, hogy a tüntetők petíciót is hoztak, előtte csak annyit tudott, hogy a TV vezetőjével akartak tárgyalni, de mivel akkor még nem volt az épületben, elmentek, majd később nagyobb létszámban tértek vissza. Másnap munkatársainak írásban, részletesen kellett beszámolniuk az eseményekről, amely alapján megállapította, hogy senki sem követett el hibát közülük.

A tévéelnök meghallgatása után Révész Máriusz és Varga László kormánypárti képviselők felháborítónak nevezték, hogy a rendőrség magára hagyta az MTV dolgozóit, szerintük ez egy jogállamban súlyos katonai bűncselekmény, amiért börtön jár a rendőri vezetőknek. Az pedig, hogy a Nádor utca felől tudtak közlekedni, ellentmond Gergényi Péter volt rendőrfőkapitány szavainak, aki szerint nem lehetett onnét megközelíteni az épületet, mondta Révész Máriusz.

A bizottság pénteken délután fél 3-kor Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt hallgatná meg, az fn.hu viszont úgy értesült: a volt kormányfő kihagyja az ülést.