Bűnpártolás miatt nyomoznak a szadista börtönőrök ügyében

2010.09.27. 15:38 Módosítva: 2010.09.27. 16:01
A 2006 őszén bevitt és megvert tüntetők állításait egyre több bv-dolgozó támasztja alá. A Nagy Ignác utcai börtön parancsnoka korábban azt mondta, ő csak később értesült a történtekről.

Nyomozást rendelt el a 2006 őszi bántalmazások ügyében hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanújával a Budapesti Katonai Ügyészség hétfőn, közölte Balogh Zoltán, a szervezet szóvivője.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok, így részben a Hír tv Célpont című műsora, részben pedig korábbi eljárásokban már beszerzett adatok alapján indult meg a nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás jelenleg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben 2006 őszén történtekre koncentrál.

Boglyasovszky Csaba, az intézet akkori parancsnoka parlamenti bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy csak később értesült a történtekről, a börtönőr elmondása szerint azonban a dandártábornok szemtanúja volt a történteknek.

Közben újabb börtönőrök erősítették meg a Hír tv-nek írt levelükben volt kollégájuk állításait. Egyikük arról számolt be, hogy a hozzájuk átvitt tüntetők testén verésből származó sérüléseket találtak.

Az áldozatok azt mondták, hogy nem a rendőrök, hanem a Nagy Ignác utcában szolgálatot teljesítő bv-őrök bántalmazták őket. A hivatalos jelentésbe parancsnoki utasításra mégis az került, hogy a rendőrök verték meg őket az elfogáskor. A Hír tv forrásai azt is megerősítették, hogy a kínzásokban részt vevő állománynak Pilisszentkereszten ünnepi vacsorát rendeztek.