Riadókészültség után enyhébb idő és napsütés

2010.09.27. 14:58 Módosítva: 2010.09.27. 16:11
Miközben az elmúlt 48 órában szakadt az eső, kiöntöttek a patakok, Pest megyében az utcákba betört a víz, hétfőn az ország nagyobb részén időlegesen végre ismét kisütött a nap.

Hétfőn itt-ott napsütesnek is örülhettek az országban, azonban délutántól ismét borús idő várható. A hét következő napjaiban lehet némi napsütésre számítani, azonban a hét második felétől megint viharok jöhetnek.

A Sajó áradása megint gondot okoz, a legtöbb veszélyeztett terület viszont egyelőre megmenekült a víz pusztításától.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a hétvégén a Pest megyei Abonyban három utcában is állt az esővíz, és csak a 4-es számú főút átvágásával tudták elvezetni az csapadékot, Borsod megyében pedig négy települést veszélyeztetett a belvíz. Petróvicz Tímea, a főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a legnagyobb problémát az elvezető árkok rossz állapota okozta. Ezenkívül Zala megyében három települést fenyegetett a patakok áradása, Vas megyében a Pinka-patak ijesztett rá Szentpéterfa lakosaira, Veszprém megyében pedig Ajkát veszélyeztette az áradás.

Az Országos Meterológiai Szolgálat elmondása alapján a rendkívüli esőzéseket egy mediterrán ciklon okozta, ami elsősorban az ország nyugati részét sújtotta. Miközben a mérések szerint Szombathelyen 66 mm csapadék hullott, az Alpokalja környékén nagyjából 50-60 mm között, ami az átlagos szeptemberi csapadékmennyiség közel másfélszerese, viszont Szegeden mindössze 3-10 mm közötti esővízzel számoltak. Az első nyolc hónap alapján az idei a legcsapadékosabb év 1950 óta.

Az Országos Rendőfőkapitányság adatai szerint az elmúlt hétvégén 322 közúti közlekedési baleset történt, 14 halálos áldozattal, melyekhez gyakran az esős utak is hozzájárultak.