Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Tömegsírt tártak fel Miskolcon

2010.09.29. 08:38
Csontvázakat találtak a miskolci Herman Ottó Múzeum építési területén. A múzeum korábban az MSZMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bizottságának székháza volt, ezért elterjedt a hír, hogy a tömegsírba az 1956-os forradalom idején kivégzetteket temették el. Ezt azonban a régészek cáfolták.

Tömegsírt tártak fel Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum előtt, a Pannon-tengernek elnevezett múzeumi részleg építési területén - írta az Észak-Magyarország szerdán. A Herman Ottó Múzeum épülete korábban az MSZMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bizottságának székháza volt, ezért Miskolcon elterjedt, hogy a tömegsírba az 1956-os forradalom idején kivégzetteket temették el. Ezt azonban határozottan cáfolta a megyei napilapnak nyilatkozó Kővári Ivett biológus-antropológus, a múzeum régészeti osztályának munkatársa.

Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Az eddigi vizsgálatok szerint vélhetően az 1919-es Tanácsköztársaság vagy a második világháború idején temethették el azt a 22 embert, akinek a maradványait most fellelték. A szakember szerint az a legvalószínűbb, hogy katonai kórház működött a területen, és az ott elhunytakat temették el a jelenlegi építési területen - olvasható az Észak-Magyarországban.