Záptojásszagú vizet találtak Szentendrén

2010.09.29. 06:59
2007-ben egy baleset miatt leálltak Szentendrén a termálvíz keresésével, de idén újra próbálkoztak, és sikerrel jártak. Már csak az a kérdés, mit tudnak kezdeni vele.

1835 méter mélyen bukkantak 55 fokos, kénes, záptojásszagú termálvízre Szentendrén a Pap-sziget közelében. A kúttól tíz méterre 2007-ben már elkezdtek fúrni, de miután beszakadt a kútba a fúrófej, abba kellett hagyni a munkálatokat. A víz keresése lutri volt, hiszen voltak olyan szakértői vélemények, amik szerint nem is létezik termálvíz az adott területen, de azoknak lett igazuk, akik szerint igen. A termálvizet pár napja találták, mintát csak kedd reggel juttattak el a laborba, ezért összetételéről még semmit nem lehet tudni, de szakemberek szerint valószínűleg gyógyvíz, nem csupán ásványvíz.

A szentendrei termálvíz - galéria
fotók: Huszti István

A természet ajándéka

A meleg vizet a Sziget utcánál találták a Duna parton, de a tervek szerint innen átviszik majd a közeli Pap-szigetre, hogy ezzel lendítsék fel ott a város régi strandját. Legfőbb tervük a termálvízzel, hogy végképp megnyerjék maguknak azt a külföldi befektetőt, aki évekkel ezelőtt jelentkezett a Pap-sziget megvételére, hogy ott öt csillagos szállodát építsen.

“Na, végre egy jó hír” – üdvözölte a termálvízlelőhely bejelentésének helyszínére érkező Dietz Ferenc polgármester a többieket a bugyogó víz szemrevételezése után. “Újabb jó hírrel tudok szolgálni, Szentendrén mindig valami boldog, örömteli dolog történik” – kezdte később a hivatalos sajtótájékoztatót a város első embere, aki az idei választáson is indul. Jelen volt Hadházy Sándor, fideszes országgyűlési képviselő, Visegrád polgármestere is, aki örömét egy új szó alkotásával fejezte ki: “A Dunakanyar már tulajdonképpen egy Dunatermálkanyarrá vált” – ezzel arra utalt, hogy Visegrádon a város bevételének a termálhotelek miatt a harmadát a turizmus adja.

A fúrás 89 millió forintba került, ennek egyik felét egy magánvállalkozó állta, másik felét az önkormányzat. A magánvállalkozó, Mészáros János azért szállt be pénzzel, mert az önkormányzattal megállapodtak, az általa üzemeltetett strandra viszik át a vizet, illetve azért, mert így felértékelődik a tulajdonában lévő kemping területe. A megállapodás alapján a kb. 800 liter/perc hozamú kút a város tulajdona lesz, a vállalkozó vizet nem kap ingyen, csak jogot arra, hogy vásárolhasson a vízből.

Közpark luxussal

A befektető egy arab származású angol férfi, egy bizonyos Mr. Iny, aki állítólag komolyan érdeklődik a terület iránt. Az önkormányzat tavaly év végén pályázatot írt ki a Pap-sziget közterületeinek bérbevételére, amit Mr. Iny nyert. Dietz Ferenc polgármester szerint sikerült nagyon jó feltételekkel megállapodni vele: ha megveszi azt a területet, ahová a szállodát tervezik, akkor rendbe kell tennie az oda vezető utat, és az omladozó strandot, mert az egykor nagy népszerűségnek örvendő Pap-szigetből a luxusszálloda mellett közparkot akarnak csinálni.

Mészáros János nem akarta elárulni nekünk, mennyivel szállt be a fúrásba, mert  ahogy mesélte, legutóbb, amikor felújíttatta a szigetre vezető hidat, bekerült vele a tévébe, és elkezdték hívogatni kölcsönökért. “Én már nem tudok annyi adót termelni, mint egy luxusszálloda tudna, remélem összejön az üzlet” – mondta.

A polgármester szerint Szentendre városára az átutazó turizmus jellemző, nagyon sokan jönnek a városba, de mindenki csak 4-5 órát tölt itt. “Ha meglesz az öt csillagos szálloda termálvízzel, akkor majd több időt is tölthetnek itt”. A szigetre áhított szállodához már látványterveket is készített Vadász György, de az önkormányzatnál hangsúlyozták, hogy ez egyelőre csak vízió.

Klikk a nagyobb verzióért!

800 liter per perc

A vízkutatással és fúrással foglalkozó Vikuv Zrt. emberei júniusban kezdtek el fúrni egy LYB29-es fúróberendezéssel. Ők találták nemrég Vácrátóton is a termálvízforrást, aminek most a visszafolyatási kútját építik, azt a vizet ugyanis fűtésre fogják használni (az arborétumot és a helyi iskolát fogják vele fűteni). A vácrátótinál ez a kút szerintük sokkal jobb, mert nem kell szivattyúzni, magától jön fel a víz.

A fúrók - galéria

Dr. Hidasi János, a munkálatokat szakértőként végig kísérő hidrogeológus felhívta a figyelmet arra, hogy a nagymértékű vízkivétel veszélyt jelenthet a budai karsztvízrendszerre, hiszen a hőmérséklet alapján a szentendrei termálvíz a budai karsztrendszerrel egy víztestet alkot. Ezért szerinte a hatóságok nem engedélyezik majd, hogy túl sok vizet kivegyenek. “Idén májusban jelent meg egy kormányhatározat, ami rossznak minősítette a budai karsztvizeket. Ez azt jelenti, hogy a túlzott kivétel miatt bizonyos helyeken nem tarthatók fenn a vízszintek” - magyarázta a szakember.

Kényszer retró

Mészáros János, a fúrásba beszálló vállalkozó versenyszerű judós, aztán tornatanár volt, saját megfogalmazása szerint később kényszervállalkozóvá vált, feleségével tizenöt éve vették meg a kempinget, és a mellette fekvő, önkormányzati tulajdonú strandot is ők üzemeltetik. A Pap-sziget strandja rossz állapotban van, és a városnak nincs pénze a rendbehozatalra. A vállalkozó azt mondta, örömmel üzemelteti ugyan a strandot, de már évek óta csak vegetálnak, kezd belefáradni ebbe a munkába, ezért szeretné eladni a kemping 3,5 hektáros területét.

Képek a strandról és a campingről

“Itt egy tűzoltó beruházás is 100 millióba kerülne, nekem nincs több pénzem” - magyarázza Mészáros, aki azt mondta, a fúrásra elment az összes pénze. Mivel a kemping a Duna-parton van, nagyon gyakran víz alá kerül, ez ellen csak az egész terület talajszintjének megemelésével lehetne hosszú távon védekezni. Most csak kis gátak védik a területet, és idén is az öltözők ajtajának tetejéig ért a víz, csónakkal tudtak csak közlekedni.

Mészáros János megmutatta a szóban forgó területet, ami nagyon szép környezetben fekszik, de eléggé le van pukkanva. “Nagyon retró” – ahogy ő fogalmazott. “Régen a proletárokat szolgálta ki ez a strand, most már mások az igények, nem sokan járnak ide” – magyarázta, miért lenne szükség a beruházóra.