Egy erős slagos lemosás segít

2010.10.05. 09:40

"A vörösiszap nem veszélyes" - mondta kedd reggel az Indexnek Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár igazgatója, a hétfői környezeti katasztrófával kapcsolatban. "Az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó" - tette hozzá a cégvezető, aki elmagyarázta, hogy a tárolóban lévő iszap tetején lévő, nátrium-hidroxid-tartalmú vízréteg öntötte el a területet és vitt magával iszapot, illetve a szomszédos mezőgazdasági területekről földet. Az iszaptározóban lévő víz eredendően a vörösiszap kiszáradását és porzását akadályozza meg a technológia szerint, a lúgos kémhatású folyadék valóban irritálhatja a bőrt, ha érintkezésbe kerül vele, mondta Bakonyi Zoltán. (Részletesen a vörös iszapról itt olvashatnak >>>)

A tározóban eredetileg tárolt iszap 97-98 százaléka még most is a helyén van, és nem is várható hogy az agyagszerű, nagy tömbökbe összeállt, téglagyártáshoz is használható anyag tovább mozogjon - a jelenlegi esős idő sem lesz erre hatással.

A katasztrófát a cégvezető szerint az okozta, hogy az utóbbi időszak esőzései miatt a 25 éve épült tározó külső fala, az agyagos talaj annyira felázott, hogy nem bírta a víz nyomását. A cég másik, később épült tározóját folyamatosan figyelik. (A cég tavaly ennek a másik tározónak bővítésre beadott egy kérelmet.) A cégnél ma hajnalban külön elkülönítették az esetleg szükséges beavatkozáshoz kellő pénzforrásokat, mindenképp meg fogják akadályozni, hogy bármelyik tározónál további gátszakadás történjen.

Kérdeztük Bakonyi Zoltánt, hogy mit tesz az ajkai timföldgyár és a MAL Magyar Alumínium Zrt. a károsultak, a települési önkormányzatok gyors megsegítésére. "Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni" - mondta a cégvezető. Bakonyi Zoltán maga is járt hétfőn az iszappal elöntött településeken, szerinte sok helyen az iszapot "egy erős slagos lemosással el lehet távolítani".

Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja hétfőn délben szakadt át, és elöntötte Kolontárt és Devecsert. A szerencsétlenségben három ember meghalt, heten eltűntek, száznál többen megsérültek. A zagy felhígulva a Mosoni-Dunát is elérheti.