Orbán: Emberi mulasztás okozta a katasztrófát

2010.10.05. 18:19
A miniszterelnök kedd délután Pintér Sándor belügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa kialakulásában nem a természet a hibás, hanem emberi mulasztás történhetett. Pintér Sándor belügyminiszter ezt többek között azzal egészítette ki, hogy a Mal Zrt. vezetőinek azt javasolja, fürödjenek meg az anyagban, ha az szerintük nem veszélyes.

"Nem ismerünk olyan jelet, amely szerint természeti okai lennének a katasztrófának. Élünk a gyanúperrel, hogy itt emberi mulasztásról van szó. Az egész ország tudni szeretné, hogy ez a tragédia kinek a felelőssége" - mondta Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón a vörösiszap-katasztrófa lehetséges okairól. A miniszerelnök hangsúlyozta, hogy az eset büntetőjogi és anyagi felelősséget is ki fogják vizsgálni.

A Mal Zrt. felelősségéről azt mondta a miniszterelnök, hogy
hétvégén újabb helyszíni szemlét tartanak majd, amelyen ellenőrzik, hogy folytatódhat-e a termelés. "A termelő cég ugyanis felelősségvállalásban is többet ér, mint egy állam által bezárt vállalat" - fogalmazott.

A Mal Zrt. vezetőinek korábbi állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást. Pintér Sándor erre reagálva felcsattant és közölte, hogy ha a cégvezetés szerint nem veszélyes az anyag, akkor azt javasolja nekik, hogy fürödjenek meg benne. Szerinte az anyag nagyon is veszélyes, égési sérüléseket és akár vakságot is okozhat.

A belügyminiszter azt is kiemelte, hogy a kormány felelőséggel tartozik
a katasztrófa áldozatainak. "Még soha senkit nem hagytunk magára.
Akit kár ért, télre fedél lesz a feje felett, megfelelõ ellátásban fog
részesülni." Hogy ezt milyen megoldásokkal viszik majd véghez, az a következő üléseken dől majd el.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón közölte, hogy a délutáni ülésen az MTA kutatóintézetek ad hoc bizottságának helyzetelemzését is meghallgatták, akik gyors megoldási javaslatokat mondtak a koordinációs bizottságnak.

A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az otthonukat elvesztő embereknek, egyben köszönetet mondott a mentésben résztvevő rendőröknek, katasztrófavédőknek, tűzoltóknak.

Azt kérte az állam embereitõl, hogy maradjanak higgadtak és stabilizálják a helyzetet a helyszínen, ahol pánik uralkodik, ugyanakkor körültekintésre szólította fel a helyieket. "Ne fogyasszanak helyben termelt élelmiszert, akkor sem, ha az teljesen egészségesnek látszik. Saját maguknak és családtagjaiknak szörnyű betegségeket képesek okozni".

Pintér Sándor felsorolta a koordinációs bizottság által meghozott rendeleteket is: vészhelyzetet hirdettek három megyében, lehetővé tették a honvédelmi erők bevonását, a vidékfejlesztési minisztert felhatalmazták a veszélyhelyzetek elhárítására, és intézkedtek az állati tetemek elszállításáról. A hadsereg két laboratóriumi rendszerben is ellenõrizte a sugárterhelést és jóval a veszélyes érték alattinak találták. Mint mondta, már vizsgálják a többi hasonló tározó állapotát is.