Tiszabőn meg kell ismételni a választást

2010.10.08. 00:14 Módosítva: 2010.10.08. 00:26
A panaszt emelők arról számoltak be, hogy a voksolás sajátos módon zajlott Tiszabőn: az analfabétáknak kifogásolható módon segítettek szavazni.

Megsemmisítette a tiszabői önkormányzati választás eredményét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság (tvb). Egy csütörtök esti ülésén választási kifogások alapján úgy ítélték meg, hogy a szavazás során sérült annak az alkotmányból fakadó titkos jellege. Ezért a körben a voksolás megismétlését rendelte el, ennek időpontjaként október 30-át jelölte meg.

A tiszabői választás eredménye ellen Szabó Béla Burkus és Nagy Rudolf, a két vesztes polgármesterjelölt emelt kifogást. Beadványukban azt állították, hogy a polgármester-választás nyertese, Farkas Barnabás, valamint a hozzá közel állók törvénytelen eszközökkel befolyásolták a szavazás kimenetelét.

A határozat ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bírósághoz lehet két napon belül felülvizsgálati kérelemmel élni.

A kifogást emelők és tanúik a tvb-nek arról számoltak be, hogy a szavazás sajátos módon zajlott Tiszabőn. A két szavazókörben az intimitást biztosító szavazófülke mellett a helyiségben egy-egy asztal is a választók rendelkezésére állt, akik többsége ennél helyet foglalva - analfabétizmusára hivatkozva - segítséget kért a szavazólap kitöltéséhez. Ezt a segítséget a nem hivatalos eredmény szerinti győztes, Farkas Barnabás, a 2006-ban megválasztott elöljáró által delegáltak adták meg nekik, mintegy ellenőrizve, hogy az előzetes elvárások és kérések alapján valóban Farkas nevéhez tették az ikszet.

Az Országos Választási Iroda internetes honlapján megjelentek alapján Tiszabőn az 1154 választásra jogosultból 1006-an szavaztak az öt független elöljárójelölt valamelyikére. Az érvényes szavazatok száma 990 volt. Ebből a győztes Farkas Barnabás 493, Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia 64, Nagy Rudolf 28, Rézsó Gábor Mihályné 19, míg Szabó Béla Burkus 386 voksot szerzett.