A Magyar Kármentő Alap számlaszáma

2010.10.09. 15:20 Módosítva: 2010.10.09. 16:13

Egész térség vesztette el életét, életlehetőségét - mondta Orbán Viktor az országházban tartott sajtótájékoztatóján, és ezután bejelentette, hogy a magyar kormány központi kármentő alapot hoz létre az ajkai térségben történt vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A lakosság felajánlásait ezentúl a Magyar Kármentő Alap központi számlaszámaira kérik:

  • belföldi utalásnál: 11794022 - 22222222
  • külföldi utalásnál: HU 28117940 - 2222222222 - 00000000

A kormány felkérte George Pataki magyar-olasz-ír származású amerikai politikust, hogy segítsen a segélyek összegyűjtésében, aki közleményben fejezte ki együttérzését a magyar lakosság iránt.

"A szeptember 11-i támadások után is elképesztően fontos volt a világból érkező óriási támogatás. Magyar-amerikai emberként minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a miniszterelnökkel és másokkal együtt segítsem a sokat szenvedett károsultakat és családjaikat. Létrehozunk egy alapot, és arra kérjük az aggódó embereket a világon mindenütt, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseinkhez, és segítsék ezeket a családokat" - írta.

Soros György, magyar származású amerikai üzletember korábbanmár 1 millió dollárt ajánlott fel a katasztrófa kárvallottjai számára.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőn megnevezik azt a 3-4 segélyszervezetet, amelyeken át az Egyesült Államokban élő magyarok eljuttathatják hazánkba az adományaikat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mennyi pénzzel indítja el az alapot, Orbán Viktor elmondta, hogy "a kormány minden szükséges költséget fedez, egymaga is képes a károk elhárítására, de úgy van rendjén, hogy ilyenkor megpróbálunk összefogást teremteni". A kezdeményezésben a hangsúly a segítségen, az összefogáson van.

A kormány az Európai Unióval is kapcsolatban van, és igénybe fogja venni Magyarországnak járó forrásokat.