Orbán: A gát valószínűleg át fog szakadni

2010.10.09. 10:44 Módosítva: 2010.10.09. 13:00
A vörösiszap-tároló északi fala valószínűleg le fog dőlni, de nem kell pánikba esni, mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt Ajkán Kolontár kiürítése után. Azt mondta, a felelősökkel nem az eddig megszokott módon fognak bánni. A gyár újranyitásáról Orbán azt mondta: a vészhelyzet miatt erről nem vasárnap, hanem legkorábban hétfőn döntenek.

A Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel még péntek éjszaka elemezték a gát mostani állapotáról begyűjtött információkat, és ezek alapján arra jutottak, hogy van kockázata annak, hogy a fal ledől, és akkor a mögötte tárolt zagy újra kiáramlik. Sőt ahogy később fogalmazott: "Nagy valószínűséggel azzal kell számolni, hogy a fal le fog dőlni, de pánikolni nem kell". Kolontárt már reggelre teljes egészében evakuálták, 715 főt telepítettek ki, elrendelték a megfelelő műszaki egységek helyszínre szállítását, és megszervezték a falu vagyonvédelmét. A bennmaradt állatok ellátását megszervezték, a falu biztonságban van.

orb DVETT20101009033

Az egységek jelenleg 3000 fő evakuálására vannak felkészülve. Orbán információi szerint, ha megtörténik a gátszakadás, akkor a zagy ugyanazon az útvonalon fog haladni, mint az első kiömléskor, ezért a 6000 lakosú Devecsernél is óvintézkedéseket tettek, de Devecsert egyelőre nem ürítik ki. "Szakértők kiszámolták, hogy ha kidől a fal, akkor milyen gyorsan terjed majd szét a vörös iszap, és ehhez megfelelő készültséget telepítettünk ki Devecserre"  - mondta. Konzultált Devecser polgármesterével is, aki szerint a városban szomorúság, várakozás és nyugtalanság hangulata uralkodik, de pánik nincs.

Mivel a világban sehol sem történt még hasonló katasztrófa, csak feltételezéseik vannak, hogy mi fog történni a továbbiakban, de a miniszterelnök biztosított arról, hogy a legrosszabb forgatókönyvre vannak felkészülve. Az esetlegesen kiömlő zagy semlegesítésére alkalmas anyagokat halmoztak fel a környéken, illetve a falu felé haladva négy gátat építenek, amik lassítják a kiáramlást. Orbán Viktor tudomása szerint ha a fal kidől, a hétfői katasztrófa során kiömlött anyag fele, azaz 500 ezer köbméter vörösiszap áramolhat ki, de ez függeni fog annak nedvesség tartalmától.

A vörösiszapot tároló gát északi falán több repedés található, amikből pára száll fel, és a fal részei már elváltak egymástól, csak még nem mozdultak el - ismertette Orbán Viktor a mérések eredményeit. Elmondta, hogy az országban minden hasonló tározót vizsgálnak, de veszély csak az ajkainál áll fenn, itt is csak ebben az egy tározóban. A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy a falban lévő repedések a hirtelen kialakult nyomásváltozástól alakulhattak ki. A tározóban maradt anyag továbbra is nyomás alatt tartja a fal repedések által elgyengített szakaszát.

A gyár újranyitásáról a vészhelyzet elmúltáig nem tárgyalnak a vezetőséggel. Eddig úgy volt, hogy erről vasárnap dönt a kormány, de Orbán azt mondta: legkorábban hétfőn döntenek erről. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik" - válaszolta a felelősségre vonást firtató kérdésre a miniszterelnök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport