Hitelcsapdában az MDF és az SZDSZ

2010.10.11. 07:21
Százmilliókért vásároltak ingatlanokat az előző országgyűlési ciklus parlamenti pártjai, méghozzá az általuk megszavazott kedvezményes hitelfeltételekkel. Az MDF és az SZDSZ van a legnagyobb bajban, miután csúfos vereségük után minden állami támogatástól elestek, írja a Népszabadság.

Két éve fogadták el az úgynevezett vagyontörvényt, amely lehetővé tette, hogy az akkori parlamenti pártok (MSZP, Fidesz–KDNP, MDF, SZDSZ) kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat. A lehetőséggel természetesen mindegyik párt élni kívánt.

A jogszabály szerint a pártok legfeljebb egymilliárd forint kölcsönt vehettek fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), a tizenöt éves futamidőre pedig a mindenkori jegybanki alapkamat és további egy százalék érvényes. Ennél is fontosabb, hogy az állam garanciát vállalt a pártokért, vagyis ha valamelyik szervezet nem tudná fizetni a törlesztést, úgy az állam dönti el, hogy elzálogosítja az adott épületet, vagy elengedi a párt tartozását.

Az akkori parlamenti mandátumarányához képest az MDF vette fel a legtöbb hitelt: 450 millió forintot. Ebből huszonegy ingatlant vettek meg, benne a Szilágyi Erzsébet fasoron álló székházat is. A választási vereséggel viszont ők is elestek az állami bevételektől.

Horváth István, az MDF elnökhelyettese a Népszabadságnak azt mondta: a választások után megkezdték a párt gazdasági konszolidációját, megvizsgálták a szervezet működőképességét, ingatlanjaik állapotát és értékesíthetőségét. Horváth hozzátette: a hiteleket tudják és akarják is törleszteni.

Az SZDSZ-t érintette a legérzékenyebben a parlamentből való kiesés. A szabad demokraták évi 261 milliós állami támogatása nullára csökkent, de elveszítette az évi 109 milliós költségvetési támogatását a pártközeli Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány is. A liberálisok hat budapesti és tizenegy vidéki ingatlanra vettek fel 327 millió forintos hitelt.

Szabadai Viktor, az SZDSZ országos ügyvivői testületének ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta: az SZDSZ ingatlan- és hitelportfóliójának legnagyobb részét az említett, MFB-vel kötött szerződésben foglaltak teszik ki.