Majdnem kétmilliárdtól eshet el Szeged

2010.10.13. 20:08
Nem nyújtja be a szegedi önkormányzat az egyetemi városrész több mint kétmilliárd forintos összköltségű rehabilitációjával kapcsolatos pályázati dokumentációt az október 14-i határidőre, a döntéssel kapcsolatos határozati javaslat ugyanis nem kapta meg a közgyűlési többséget. Botka László polgármester szerint a város ezzel elesett 1,8 milliárd forintos uniós támogatástól; a fideszes képviselők úgy látják, még van lehetőség határidő-módosítást kérni.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a határozati javaslat vitája során azt kérte a polgármestertől, hogy a városrész rehabilitációval kapcsolatos pályázati dokumentációt – az úgynevezett részletes akcióterületi tervet – támogató közgyűlési határozat nélkül nyújtsa be, vagy kérjen féléves halasztást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökétől.

A fideszes képviselő azzal indokolta kérését, hogy a közgyűlés alakuló ülésére beterjesztett több száz oldalas javaslatot nem tudták részleteiben megismerni, és a bizottságok sem tárgyalták azt.

Botka László kifejtette, a pályázati kiírás nem teszi lehetővé a támogató közgyűlési határozat hiánypótlását. Abban az esetben pedig, ha az önkormányzat halasztást kér, már egy megváltoztatott pályázati kiírásnak kellene megfelelni.

Botka halasztást kér

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat a pályázat kedvező kormányzati elbírálása után az önrészt már lényegébe elköltötte a 265 ágyas egyetemi klinika építéséhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre, így a halasztással a képviselők az uniós támogatásról mondanak le.

Miután a határozati javaslat a név szerinti szavazáson nem kapta meg a közgyűlési többség támogatását – a szocialista képviselők igennel szavaztak, a Fidesz, az LMP és a Jobbik képviselői tartózkodtak -  Botka László kijelentette, a fideszes kérésnek megfelelően halasztást kér a pályázati dokumentáció beadására.

A városrehabilitációs projektben teljesen megújulnak az egyetemi negyed közterületei. A program tervezett költsége 2,386 milliárd forint, amelynek 70 százalékát fedezné uniós forrás. A fejlesztési területen, az egyik foghíjtelken magánberuházásban, hatvanszobás, négycsillagos szálloda épülne mintegy 1,6 milliárd forintból.